AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kipufogó és elemei választása.

Kipufogó és alkatrészei továbbítják az autó hajtóművéből távozó égéstermékeket a szabadba. A kipufogó rendszer több elemből áll, a rendszer részei a kipufogó alkatrészek.

A legfontosabb kipufogó alkatrészek a csövek

A kipufogó rendszer további része a hangtompító, a katalizátor, illetve elem lehet az Adblue adagoló modul is. Kipufogó alkatrészeinek következő elemei a kipufogódobok is, amelyekből több féle létezik, például a kipufogó dob első is lehet.


Keresse meg autójához megfelelő kipufogó alkatrészeket:


De van kipufogódob középső, és kipufogódob hátsó elemként is. A kipufogó csöveket a kipufogó bilincs rögzíti a kocsi alvázához, a bilincsket pedig kipufogó csavarok fogják össze. A kipufogó felfüggesztő elemek a fix csövek mellett alkalmasak a kipufogó flexicső és egyéb kipufogó szerelék rögzítésére is. A kipufogó és alkatrészeinek szerelése ugyan egyszerűnek látszik, de ennek ellenére érdemes szakemberre bízni. A hibás kipufogó rendszer ugyanis rontja a motor teljesítményét, hangossá teheti az autót, és növeli az üzemanyag felhasználást. Tekintse meg további alkatrész kínálatunkat is!

Kipufogó alkatrészek a Kovács Autó kínálatában

A kipufogó és alkatrészeinek javítása, cseréje

Mi is a kipufogó javítás egyáltalán? Már azt sem egyszerű megállapítani, hogy mi célt szolgálnak a kipufogó alkatrészek, mondjuk egy kipufogó dob. A kipufogó szerviz pedig vajon biztosan arra van-e kitalálva, hogy például csökkentse a kipufogó dob zaját, vagy éppen ellenkezőleg: a kipufogó szerviz dolga pontosan az, hogy áldásos tevékenysége nyomán a sima kipufogó dob helyén egy úgynevezett sportkipufogó sokszorozza meg a kipufogó rendszer amúgy sem jelentétkelen hangját. Lehet-e kipufogó javítás a kipufogó tuning, és lehet-e azt mondani: minél csendesebb, vagy minél emberesebb egy kipufogó dob hangja, annál jobb munkát végzett a kipufogó szerviz, annál sikeresebb volt a kipufogó javítás, vagy a kipufogó tuning. A válasz, mint az életben annyiszor: is-is.

Walker kipufogó katalizátor alkatrészek olcson

A nagyobb kipufogó javítást bízzuk a szervizre

Van, akinek azért kell a kipufogó szerviz, mert elromlott a kipufogó dob, vagyis valóban meg akarja javíttatni a kipufogó rendszer egyik fontos elemét, amely többek között a zaj csökkentéséért felel. De más számára annyit tesz a kipufogó javítás, hogy a kipufogó szerviz elhagyása után, az eredeti kipufogó dob helyén egy dübörgő sportkipufogó hívja fel magára mindenki figyelmét az utcán, vagyis ő azért vette igénybe a kipufogó szerviz szolgáltatását, hogy a kipufogó dob helyét egy sportdob foglalhassa el. Persze az is lehet, hogy valakinek az autójában már eredetileg is egy sportkipufogó próbálta megremegtetni az utcán sétáló hölgyek szívét, és csak azért ment kipufogó szervizbe, hogy egy jó kis kipufogó tuning után a már eddig is „dögös” sportkipufogó még inkább sport kipufogó legyen. Kipufogó és alkatrészei országosan kedvező árakon és kiváló minőségű gyártóktól.

A kipufogó nem egy - két cső, hanem egy összetett rendszer. A fő feladata, hogy a motorban elégett üzemanyag égéstermékét a szabadba juttassa, illetve többnyire kiszűrje a környezetre káros anyagokat.

Kipufogó rendszer felépítése, elemei, működésének ismertetése, hiba jelei és javítása

Eközben tompítsa a motor működésének zaját, akadályozza a környezet elkerülhetetlenül szükségesnél erősebb szennyezését, vagyis tisztítsa és szűrje az eltávozó kipufogógázt. Ráadásul a motor teljesítményére is kihat. Jól beállított kipufogórendszer nélkül nem volna megfelelő a levegő és a befecskendezett üzemanyag aránya, vagyis nem volna biztosított, hogy adott üzemanyag-felhasználás mellett a motor a maximális teljesítményre legyen képes. Emellett fékezi a gázok távozását, hűti is azokat, vagyis csökkenti a motorból még 7 – 900 fokon távozó gázok hőmérsékletét. A kipufogórendszerben van a kipufogócsonk (itt csatlakozik a kipufogórendszer a motorhoz). Következik a leömlőcső, majd a csövek és a dob vagy dobok, köztük katalizátor, esetleg részecskeszűrő is. Mindez az alvázhoz rugalmasan csatlakozik, tehát vannak rugalmas (flexibilis részek), vagyis bilincsek, gumiból készült felfüggesztők. A kipufogónak mindig tömörnek kell lennie, vagyis a kipufogóvég előtt sehol nem szökhet, távozhat gáz a rendszerből.

A kipufogó esetében  ezt szó szerint kell venni, a megváltozott hangszínű, felerősödött, hangos, morgó motorzaj a kipufogórendszer hibáját jelzi

Ha „csörög” odalent, akkor a kipufogó leszakadt. A kipufogó erős rongáló hatásoknak van kitéve. Kívülről víz, sár, agresszív „sózott” hólé támadja. Belülről a kondenzvíz, amely a motor még nem üzemi hőmérsékletű működésekor keletkezik, és a rövid utak idején nem is tud elpárologni. Sokan láttak már modern dízelautót is fehéren „füstölni”, ilyenkor vízgőz távozik el a már felforrósodott kipufogórendszerből. Csak ez a víz enyhén savas, agresszív. Vagyis rendszeresen, nagyjából ezer kilométerenként hosszabb, legalább fél órás utat is meg kell tenni az autóval. Ilyenkor a részecskeszűrő is tisztul, regenerálódik.

A kipufogórendszer felépítése és elemei

A kipufogórendszert ellenőrizni kell. A tömítések, gumialkatrészek is öregszenek, rongálódnak

Vizsgára nélkülük senki ne induljon, ott a kipufogógáz összetételét is mérik. Hiányos, szivárgó, laza, lotyogó kipufogórendszer biztos bukás a vizsgán. De az egészségünk és a kényelmünk ennél is fontosabb. A katalizátor meghibásodása is rontja a kipufogógáz minőségét. A katalizátor ritkán romlik el magától, ha nem működik megfelelően, az hibás motorműködésre vezethető vissza. Vagyis a gyújtással van baj. Nem ég el tökéletesen az üzemanyag. A motor tömítése rossz, olaj vagy hűtőfolyadék kerül a rendszerbe, elromlik a lambdaszonda. Esetleg olyan ütést kapott alulról a katalizátorház, amely mechanikai sérülést okozott. Szerencsére kipufogórendszert egyben is és alkatrészenként is kapni, szervizben jól cserélhető, otthon nehézkesebb, de megoldható. Katalizátort csak akkor cseréljünk, ha előtte a motorműködést bevizsgáltattuk és mindent rendben találtak.