AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autó Ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj, görgők választása.

Autó ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgők széles kínálata akciós árakon a Kovács Autóalkatrészek webáruházában. Vásároljon minőségi gyártóktól olcsón, hogy autója szíjhatás alkatrészei hosszútávon és megbízhatóan üzemeljenek.

Szíjhajtás, vagyis ékszíjak, hosszbordás szíjak, vezérműszíjak és görgők típusai, funkciójuk

Ott van a talán legismertebb, az ékszíj, de van hosszbordás szíj és vezérműszíj, más nevén keresztbordás szíj is. Autónk ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgők feladata az energiaátvitel a forgó tengelyek között. Ezt a módszert régóta ismerte és használta az emberiség, de igazából az ipari forradalommal, a gőzgépek miatt vált tömegessé a használata.


Keresse meg autójához megfelelő szíjhajtás alkatrészeket:


Főleg akkor célszerű az energiaátvitelhez a szíjhajtás használata, ha az összekapcsolandó tengelyek között viszonylag nagy a távolság. A tengelyekre tárcsákat tesznek, amelyekre ráfeszítik a végtelenített hajlékony szíjat. Nagy előnye ennek, hogy a szíjhajtás jó hatásfokkal működik, az energiaveszteség csak néhány százalék. Ráadásul ilyen szíj könnyen és olcsón gyártható, még a karbantartásuk is egyszerű. Tekintse meg teljes autóalkatrész kínálatunk autójához!

Ékszíjak, hosszbordásszíjak, vezérműszíjak és görgők

Az autó szíjhatás rendszerében használt szíjak szerepe és más meghajtószíjak

Szíjhajtás szíjainak fajtáiA szíjak, ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és még a görgők is súrlódás segítségével viszik át a nyomatékot. Az ékszíj trapéz keresztmetszetű, az ilyen ékszíjak a keskenyebbik oldalukkal a tengely felé beilleszkednek a tárcsa hornyába, ezzel pedig nő a súrlódás, a lapos szíjakénak akár a háromszorosára is. Ez a leggyakrabban használt szíjhajtás, az autókban a generátort vagy a régiekben az egyenáramú dinamót hajtják ékszíjjal. A bordásszíj az ékszíj egy speciális változata. A hosszbordás szíj több, egymással párhuzamos kis ékszíjként működik, szelvénye alacsonyabb, de szélesebb, mint a hasonló teljesítményű ékszíjé. Nagyobb fordulatszámot képes elviselni. A modern motorokban a hosszbordás szíjnak nehéz, sok funkciót ellátó feladata van, egyre több és nagyobb teljesítményű segédberendezést kell hajtania. A főtengelyről kell átvinnie a nyomatékot a generátorokra, a klíma kompresszorokra, a kormány szervó szivattyúkra és a vízszivattyúkra. A keresztbordás szíjak pedig - ellentétben a súrlódás segítségével működő szíjhajtásokkal - pontos szinkronhajtást tesznek lehetővé, megtartva ugyanakkor az ékszíjhajtás számos előnyét. Ma már ilyen keresztbordás szíjakat használnak a belsőégésű motorok szelepeit működtető vezérműtengelyek hajtására a régebbi lánchajtás helyett.

A szíjak és görgők karbantartása

A szíjakkal az a gond, hogy sok más alkatrésznél gyorsabban elöregszenek, megnyúlnak, meglazulnak, ezért időnként ellenőrizni kell őket. A preventív karbantartás a kulcs a szíjak hosszabb élettartamához. A legtöbb meghibásodást egyébként a nem megfelelő karbantartás okozza, sok hosszbordás szíj hajtás hibásan működik: a szíjak nem elég feszesek, a tárcsák kopottak vagy ferdén futnak. A rendszeres karbantartással megelőzhetők a kellemetlen leállások. Keresse meg nálunk autója ékszíját, hosszbordás szíját, vezérműszíját és görgőit a legjobb márkák közül választva alacsony áron. Ha Önnek fontos, hogy autója sokáig hű maradjon, vásároljon weboldalunkon egyszerűen, olcsón.