AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vezérműszíj és vízpumpa készlet választása.

Vezérműszíj és vízpumpa készlet a hűtővizet a hengerfej és a hűtő között keringeti, ezért a motor-hűtőrendszer az egyik, ha nem a legfontosabb elemének számít. Hatékony működését a ventilátorral együtt a termosztát vezérli. A Kovács autó ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgő webáruház termékpalettáján nem csak ilyen készleteket talál, tekintse meg teljes választékunkat.

Miből áll egy vezérműszíj és vízpumpa készlet, mennyibe kerül a vezérlés csere?

A vezérlés olyan a motor számára, mint a karóra az emberek életében: a vezérműszíj és vízpumpa készlet gondoskodik róla, hogy a motor és annak kapcsolódó alkatrészei tökéletes összhangban üzemeljenek. A vezérlés szettet általában fogasszíjak, feszítő- és vezetőgörgők, szimeringek, vízpumpák és egyéb kisebb alkatrészek (csavarok, anyák, rugók) alkotják. A vezérműszíjas meghajtás esetében a szíjfeszítők és a vezetőgörgők garantálják az összes üzemállapotban, hogy optimális körülmények között üzemeljen a kocsi, csúszásmentes, biztonságos vezérlést biztosítanak. 


Keresse meg az autójához megfelelő vezérműszíj és vízpumpa készlet alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


 

Fontos a vezérléscsere-periódus betartása

 

A készlet egyik központi eleme a vezérműszíj, amely a fő- és vezérműtengely közötti erőátvitelért felel a szíjtárcsák segítségével. A szíjakat főként szintetikus gumianyagokból gyártják, melyek idővel elöregedhetnek, elkophatnak, ezáltal változik az optimális vezérlési idő, extrém esetekben akár el is szakadhat a vezérműszíj. Nem szabad halogatni a cserét, hiszen az elhasználódásból adódóan ütni kezdhetnek a szelepek a dugattyúba, károsodhat a motor. Ugyanúgy vigyázni kell a vezető- vagy feszítőgörgő blokkolásával is, továbbá a motorolaj- vagy hűtőfolyadék-szivárgással – ezek miatt is tönkremehet a vezérlés készlet.

 

Ami a vezérléscsere-periódust illeti, meglehetősen nehéz konkrétumokról beszélni. Nagyon általánosítva azonban elmondható, hogy egy kevésbé minőséginek számító vezérműszíj és vízpumpa készlet kb. 60 000 kilométert bír, míg a gyári minőséggel megegyezők akár 100-120 000 kilométert is. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű szettet vásárol! Ha mondjuk egy Ina, Gates, Contitech vagy Skf készletet rendel, ezekkel nem igazán lőhet mellé. Könnyedén kiválaszthatja a megfelelő szettet motortípus beazonosításával, ám ha még így is bizonytalan, egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal, készséggel állnak rendelkezésére!

 

Ha a vezérlés bármely eleme tönkremegy, elhasználódik, érdemes a teljes készletet lecserélni. Nem elegendő mondjuk csak a vezérműszíjat cserélni görgők nélkül, vagy épp fordítva. Bizonyos motortípusoknál pedig a vízpumpa cseréje is szükséges vezérlés cserénél.

 
Vezérműszíj és vízpumpa készlet
 

Biztos szükség van vízszivattyúra is?

 

Ahogy már említettük, számos konstrukcióban vízszivattyút is alkalmaznak a vezérlésben. Az alkatrész leggyakoribb hibája, hogy meghibásodik az az ékszíj, amely a meghajtásáról gondoskodik. Az sem ritkán fordul elő, hogy a belsejében megreped a műanyag kerék, ami vészesen lecsökkenti a teljesítményét. A vízszivattyú, és rajta keresztül a gépkocsi hűtőrendszerének elégtelen működése komoly bajokat okozhat a motorban, már csak azzal is, hogy a túlhevülés miatt romlik a kenőanyagok hatékonysága, fokozódik a motor súrlódó alkatrészeinek igénybevétele. Nem szabad tehát lazára venni, ha a vízpumpa meghibásodásának jeleit tapasztaljuk!