AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hosszbordás szíj feszítőegység választása.

Hosszbordás szíj feszítőegység gondoskodik arról, hogy a korszerű autókban már nagyon sok segédberendezést hajtó alkatrész feszessége megfelelő legyen, így ne kopjon túl gyorsan a szíj. A feszítőegység mellett számos egyéb autó ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgők várják webáruházunkban.

Mi a hosszbordás szíj feladata, mihez is kell a feszítőegység?

Régebben még valóban ék alakú ékszíjakat használtak az áramfejlesztő, a vízpumpa, vagy a hűtőventilátor meghajtására, ma már azonban általában hosszbordás szíjakat alkalmaznak erre a feladatra. Ennek oka, hogy nagyon elszaporodtak a meghajtandó segédberendezések, forgatni kell a szervokormány hidraulikus szivattyúját és a klíma kompresszorát,...


Keresse meg autójához megfelelő feszítőegység alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...ráadásul a generátorok teljesítménye is nagyon megnőtt. Ezért komoly feladat hárul a feszítőegységre is. Nem megfelelő szíjfeszesség esetén a szíj megcsúszik, az oldalfalak erőteljes kopásnak vannak kitéve, a hosszbordák oldalfalain pedig a növekedett hőterhelés miatt fényes, megkeményedett máz keletkezik. A szíj egyre kevésbé alkalmas a megfelelő nyomaték átvitelére.

A feszítőegység hiba jelei

Hosszbordás szíj feszítőegység

Ha indításkor vagy üzem közben furcsa zajt, nyekergést, ékszíjcsikorgást, vagy fémes, kattogós hangot hallunk, gyanakodhatunk arra, hogy a hosszbordás szíjjal van valami gond, amit persze a feszítőegység hibája is okozhat. A legtöbb meghibásodást a nem megfelelő karbantartás eredményezi. Nagyon sok hosszbordás szíj hajtás nem megfelelően működik: a szíjak túl alacsony feszítettséggel futnak, a tárcsák kopottak vagy ferdén futnak. Akkor jó a feszesség, ha ott, ahol a leghosszabban egyenes a szíj, legfeljebb 1 cm-re lehet benyomni hüvelykujjal. Ha gond van, elképzelhető, hogy a feszítő rugója elfáradt és cserére szorul a feszítőegység. A hosszbordás szíj feszítőegység ágyazatának kopása is okozhat problémát. Számos megbízható márkájú feszítőegység kapható, ilyen például a Caffaro, a Dexwal, a Febi, a Gates, az Ina, a Mapco és a Ruville.