AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ékszíj feszítőgörgő választása.

Ékszíj feszítőgörgő kereső országosan kedvező árakon az alkatreszek.hu kínálatában, vásároljon olcsón minőségi termékeket! A Kovács Autó ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgők webáruház kínálatában nem csak feszítőgörgőket talál!

 

Az ékszíj feszítőgörgő minden autóban más méretű lehet

Ékszíj feszítőgörgő beiktatásával tudjuk elérni, hogy a tartós használatban óhatatlanul megnyúló ékszíj ugyanolyan feszes maradjon, mint a megnyúlása előtt. Ez azért fontos, mert ékszíjak hajtanak meg számos fontos berendezést az autóban. Ez az ékszíj alkatrész csapágyazott, hogy könnyen mozogjon és alkalmazkodni tudjon az ékszíj váltakozó feszüléséhez, egy csavarral van a helyére rögzítve.


Keresse meg autójához megfelelő ékszíj feszítőgörgőt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Műanyagból, vagy fémből készül és van olyan változata, amely egy egyszerű feszítő karhoz csatlakozik, de olyan is, ami automata, vagy rugós után állítással funkcionál. Beszerzésüknél figyelembe kell venni az alkalmazott meghajtó szíjak, ékszíjak szélességéhez. Ez utóbbi viszont a gépkocsi márkájától és típusától függ. Vagyis ékszíj feszítőgörgő vásárlásakor is a legjobb megoldás a pontos cikkszám szerinti keresés. 

Ékszíj feszítőgörgő alkatrész

Az ékszíj feszítőgörgők cseréje

Az ékszíjak hajtják a vízpumpát, vagy az áramtermelő generátort. Ha megnyúlnak, akkor először romlik az erőátvitel. Végül az is lehet, hogy egyszerűen lecsúszik a helyéről az olyan ékszíj, amit nem feszít után egy ékszíj feszítőgörgő. A legnagyobb probléma, ami az ékszíj feszítőgörgővel elő tud fordulni, hogy nem feszíti eléggé a szíjat. Ennek a rugó megfáradása lehet az egyik oka, de az is, hogy az ékszíj megnyúlása már olyan mértékű, amit nem tud kompenzálni az ékszíj feszítőgörgő. Ez utóbbi esetben tehát, először cseréljük le az ékszíjat. Ha az új ékszíj esetében sem funkcionál jól a feszítő, akkor vegyük fontolóra az ékszíjfeszítő görgő cseréjét, ami nem túl bonyolult feladat, házilag elvégezhető, ha előtte beszereztük a megfelelő pótalkatrészt.

Feszítőgörgő fontos alkatrésze a szíjhajtásnak, ugyanis ha nem elég feszes az ékszíj, vagy hosszbordás szíj, akkor tönkremehet sok más drágább alkatrész is. Érdemes minden szíjcsere alkalmával cserélni ezeket a görgőket is!

Az alkatrész cseréje idővel ajánlott a szíjcsere alkalmával, beállításukat pedig érdemes ellenőrizni, hogy a szíjak megfelelő feszességűek legyenek

Feszítőgörgő elhelyezkedése

A feszítőgörgőről a vezérműszíj és az ékszíjak működésével kapcsolatosan már szó esett, de most szeretnék részletesen ismertetni a feszítőgörgő pontos szerepét. Manapság egyre magasabb színvonalú komfortfokozattal gördülnek le a járművek a gyártószalagról. Egyre több az extra, már szinte alap a szervokormány, a légkondicionáló az új járművekben. Ezeknek a kiegészítőknek a működését is szíjhajtással, a hosszbordás szíjak biztosítják. A hosszbordás szíjak hajtják a többi, gépjármű működéséhez nélkülözhetetlen berendezéseket: vízpumpa, generátor, szervópumpa. Ha a szíjak nem megfelelő feszítettségűek, rendellenes zajokat hallunk gépjárművünkből.

Fajták és hibák

Ebben az esetben rövid időn belül ajánlatos feszítőgörgő cseréje, elkerülve a szíjszakadást, az esetleges töréseket. Ez azért fontos, mert ha a szíj elszakad, a kár nem csak a szíj, hanem ha más alkatrészekbe beékelődik, akár a motort is rongálhatja. Ez már egy drágább mulatság, ezért ajánljuk a járművek karbantartását. A vezérműtengelyt, a befecskendező-rendszer nagynyomású szivattyúját, valamint a hűtőfolyadék-szivattyút fogasszíj hajtja  A szíjfeszítést egy automatikus feszítőgörgő végzi. A feszítőgörgő rugóerővel működik, és nem hőmérsékletfüggő.

Ábra: 1 Vezérműtengely-fogasszíjkerék, 2 Furat a vezérműtengely-beállítócsap számára, 3 Vezetőgörgő, 4 Forgattyústengely-fogasszíjkerék, 5 Furat a forgattyústengely-beállítócsap számára, 6 Hűtőfolyadék-szivattyú fogasszíjkerék, 7 Feszítőgörgő, 8 Nagynyomású szivattyú fogasszíjkerék.

 

Pozicionálás

vezérműtengely vezetőorr  A vezérműtengely-fogasszíjkerék felszerelési tájolási helyzetét a vezérműtengelyen egy vezetőorr határozza meg. A vezérlési idők beállításához egy-egy furat található a vezérműtengely-fogasszíjkerékben és a vezérműtengelyházban. Ezek szinkronba állítása egy csappal (célszerszám) történik.
 forgattyústengely beállítás A forgattyústengely-fogasszíjkerék beállításához egy-egy furat található a forgattyús tengely fogasszíjkerékben és az olajszivattyúházban. Ezek szinkronba állítása is egy csappal (célszerszám) történik. Az így beállított forgattyústengely-helyzetben az összes dugattyú azonos magasságban található. A szelepeknek a dugattyúk okozta sérülési veszélye a szerelési munkák során, ezzel kizárt.
 helyes fogasszíjfeszesség beállítása A fogasszíj feszítése

A feszítőgörgő csapágya excentrikusan rögzített. A helyes fogasszíjfeszesség beállítására a feszítőgörgő csapágyát egy imbuszkulccsal addig kell forgatni, amíg a mutató az ellentartó közepén nem áll.


A Kovács Autóalkatrész Kereskedelmi Kft. teljes palettával és kedvező árakkal várja vásárlóit, ha vezetőgörgőre, feszítőgörgőre, vagy bármilyen más autóalkatrészre van szüksége. Keresse fel webáruházunkat, és nézelődjön Ruville, Ina, stb. termékeink között.