AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ékszíj készlet választása.

Az ékszíj készlet meghibásodása akár a motor vagy más alkatrész károsodását is okozhatja, ezért érdemes rá nagyon odafigyelni. Hasznos tudnivalók autónk szíjhajtásáról, hibáiról és cseréjéről. További autó ékszíj, hosszbordás szíj, vezérműszíj és görgők rendeléséhez tekintse meg teljes kínálatunkat.

Csikorgó hangot hall kocsijában? Lehet, hogy az ékszíj készlet cserére szorul, elhasználódott

Az ékszíj készlet elemeit manapság gyakran helyettesítik hosszbordás szíjakkal a segédberendezések meghajtására. Mielőtt az autókban nem volt ennyi extra, az ékszíjak feladata a vízpumpa, az áramfejlesztő, esetleg a hűtőventilátor meghajtása volt. Miután a segédberendezések és extra kiegészítők száma nagymértékben nőtt...


Keresse meg az autójához megfelelő ékszíj készlet alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...a járművekben a meghajtást igénylő alkatrészek száma is emelkedett. Ide sorolhatjuk a klíma kompresszorát, a szervokormány hidraulikus szivattyúját. Nem utolsó sorban a generátorok teljesítménye és így a forgatásukhoz szükséges erő is minimum megduplázódott. Ezt a megnövekedett munkamennyiséget a hagyományos ékszíjak már nem bírják, így gyártók többnyire áttértek a hosszbordás szíjak (Poly-V szíj) használatára. Régi autójához viszont a hosszabb szíjélettartalom végett készletben érdemes cserélni, tekintse meg széles ékszíj készlet kínálatunkat. 

Ékszíj készlet kereső webáruház

A szíjak és feszítőik cseréje is fontos, mert elhasználódásuk esetén mindkettő komoly problémákhoz vezethet. Ezért érdemes az ékszíj készlet vásárlása

Ha a szíj elszakad és szerencsénk van, csak kisebb károkat szenved a járművünk. Viszont arra is fel kell készülni, ha nincs szerencsénk, ekkor a szíj darabjai a vezérműszíj és a tárcsája közé kerülve a motor károsodását eredményezheti, melynek javítása, esetleges cseréje magas költségterhet ró a nyakunkba. Sok esetben, ha nem ékszíj készlet volt cserélve, akkor az elhasznált görgők is okozhatják a szíj szakadását. A szíjhajtással a forgó tengelyek közötti nyomatékátvitel valósítható meg egyszerűen. Minden hajtott, vagy hajtó tengely végére megfelelően kialakított tárcsát rögzítenek, ezeken a szíjtárcsákon pedig egy végtelenített, hajlékony, de erős anyagból készült szíj feszül. A szíjhajtás erőzáró kapcsolatot valósít meg, tehát a nyomatékot és a forgó mozgást a szíj az ébredő súrlódás segítségével viszi át. Van olyan szíjhajtás is, amelynél a nyomatékátvitel a szíj és a szíjtárcsa megfelelő kialakításával biztosítható, ebben az esetben alakzáró kapcsolat valósul meg. A szíjhajtást legtöbbször ott alkalmazzák, ahol a tengelyek egymástól nagyobb távolságra helyezkednek el. Ezekhez az autókhoz is megtalálható ékszíj készlet a webáruházunkaban. A súrlódással kapcsolódó szíjhajtásoknál mindig fellép kismértékű látszólagos csúszás (szlip), tehát a hajtó és a hajtott tengely között minimális fordulatszám eltérés alakul ki. Ez a csúszás az átvitt nyomatékkal együtt nő, ezért az ilyen kialakítású szíjhajtások (ékszíj, hosszbordás szíj) pontos áttétel és kinematikai kapcsolat megvalósítására nem alkalmasak.

Szíjhajtás, ékszíj készlet komplett cseréjének előnyei

Előnyük, hogy az esetlegesen fellépő túlterhelés esetén megcsúsznak és ezzel a hajtott egységeket védik sérülés ellen. Egyszerű üzemű, könnyen gyártható, olcsó és jól szerelhető energiaátvitelt jelentenek. A szíjhajtások további előnye, hogy nem érzékenyek a gyártási pontatlanságokra és jelentős rezgéscsökkentő hatásuk is van. Kis karbantartásigényük van, kenést nem igényelnek az ékszíj készlet elemei. Szíjhajtás esetén a csendes és nyugodt üzem biztosított, a hatásfoka is magas (90-98%), de csak kis és közepes fordulatszámok esetén alkalmazható. Az ékszíj egy speciális változata a hosszbordás szíj, több egymással párhuzamos kis ékszíjként működik, de egy darabból készül, ezért nem jelentkeznek a gyártási eltérésekből adódó hibák. Szelvénye sokkal alacsonyabb, de szélesebb, mint a hasonló teljesítményű ékszíjé, kisebb a tömege, nagyobb fordulatszámot képes elviselni, és hajlékonyabb is. Keresse meg nálunk járműve ékszíj készletét a legjobb márkák közül választva alacsony áron. Ha Önnek fontos, hogy autója sokáig hű maradjon, vásároljon weboldalunkon egyszerűen, olcsón. Az ékszíj készlet webáruházban egyszerűen válogathat kedvére a Contitech, Gates, Dayco és egyéb ékszíjkészletek közül.