AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ablaktörlő tartozékok, lapát, ablakmosó választása.

Ablaktörlő tartozékok, lapát, ablakmosó akciós árakon webáruházunk széles kínálatában. Rendeljen minőségi ablaktörlőket olcsón. Ismerje meg cseréjével kapcsolatos tanácsainkat.

Az autó ablaktörlő és tartozékai biztosítják a megfelelő kilátást, rendelje meg kedvező áron és cserélje időben

Ablaktörlő tartozékok, lapát, ablakmosó alkatrészek látszólag jelentéktelen alkatrészei egy autónak, de csak látszólag és ráadásul nem is olyan egyszerűek. Az ablaktörlő lelke az ablaktörlő motor, ezt az ablaktörlő relé vezérli.


Keresse meg autójához megfelelő ablaktörlő tartozékok, lapát, ablakmosó alkatrészeket:


Az ablaktörlő rudazat mozgatja az ablaktörlő kart, amire a lapát rögzítését gyakran csak ablaktörlő adapter segítségével lehet megoldani. Az ablaktörlő rudazat a karosszéria takarásában található és a feladata, hogy lehetővé tegye az ablaktörlő karok vertikális mozgását. A forgó mozgást alakítja át oda-vissza irányú vertikális mozgássá. Az ablaktörlő kar viszont jól látható és a szélvédő elé van szerelve, a végén az ablaktörlő lapáttal, amely a tényleges ablaktörlést végzi. Az egész rendszert az ablaktörlő motor mozgatja, amit egy relé vezérel. A relé indítja és állítja meg az ablaktörlő karjának mozgását. Az ablaktörlő adapter feladata, hogy a nem egymáshoz illő lapátokat és ablaktörlő karokat összekösse. Segítségével akármilyen lapátot akármilyen karhoz hozzá tudunk erősíteni. Tekintse meg teljes kínálatunkat is!

Ablaktörlő alkatrészek kedvezményes árakon

Az autó ablaktörlő és tartozékai eltávolítják a szennyeződéseket a szélvédőről

Az ablaktörlő működéséhez szélvédő mosó is kell. Ugyancsak az ablaktörlő tartozékok közé sorolható a szélvédő mosó tartály, amiben a szélvédő tisztításához szükséges speciális oldatot tárolják. Erre azért van szükség, hogy akkor is tisztítani lehessen az ablaktörlővel a szélvédőt, ha egyébként nem esik, vagy nem eléggé, azaz nem jut az ablakra elég víz. Az oldatban lévő tisztítószer segíti a szennyezés oldását és eltávolítását. A szélvédőmosó fúvóka arra való, hogy a szélvédőmosó szivattyú által előállított nyomás segítségével a kellő mértékben porlasztott ablakmosó folyadékot permetezhessünk a szélvédőre.

Autó ablaktörlő lapát

Az ablaktörlő lapát cseréje rendkívül egyszerű

Ablaktörlő alatt a komplett szerkezetet értjük, az elektromos  motort, az átvitelt, az ablaktörlő szárakat és a lapátokat. Ezek nagyon szellemes szerkezetek, amolyan kis geometriai szerkesztési gyöngyszemek, feladatuk, hogy a törlést végző gumibetétet az előírt erővel szorítsák a szélvédőre, hogy az hatékonyan letörölje nemcsak a vizet, hanem a szennyeződéseket, sarat is. Sok kocsin a hátsó ablakon, néhánynál a fényszórón is van ablaktörlő, ablaktörlő lapát. Ezek is fontos biztonsági berendezések. Ablaktörlő lapát teszt győztesei: Valeo, Hella, Bosch ablaktörlő lapát.

Bosch ablaktörlő lapát

A jó ablaktörlő növeli a vezetés kényelmét, komfortosságát

A rugók fáradnak, a csúszófelületek kopnak, a festék lepereghet, rozsdásodhat a fém, tehát az ablaktörlő merevvé, rugalmatlanná válik. A gumi is felkeményedik, bereped, beszakad idővel. Ilyenkor sajnos többnyire nem elég csak a törlőcsíkot cserélni (sok kocsihoz nem is lehet csak gumibetéteket szerezni, egyben kell cseréli az ablaktörlő lapátot. Az ablaktörlőt a vizsgán is ellenőrzik. Ha csíkot, foltot hagy, az baj, és nem csak a vezető előtt kell tisztának lennie a szélvédőnek, a teljes felületen biztosítani kell a jó kilátást. Nincs zavaróbb, mint a maszatoló, rosszul tisztító, bizonytalanul működő ablaktörlő.

 

Ablaktörlő lapát csere

Az ablaktörlő lapátok igencsak sokfélék, a karra rögzítésük azonban általában csak kétféle, a kar U-alakúan visszahajlított, vagy egyenes végére felhúzható műanyag csuklósaru segítségével csatlakoztathatók. Ha ki akarjuk cserélni a lapátokat, akkor az új lapátok csomagolásának hátoldalán levő táblázatból könnyen kideríthetjük, hogy az adott lapát-pár milyen típusú gépkocsikhoz megfelelő. A hosszát azonban még ilyenkor is ajánlatos tudnunk. Azt is alaposan vizsgáljuk meg, hogy milyen az ablaktörlő kar végének a kiképzése, és hogy a csomagban van-e csuklóbetét-garnitúra. Ugyanis a régi betétek idővel törékennyé válnak, és megeshet, hogy a régi, a lapát lehúzásakor majd elreped, letörik.

 

Az új ablaktörlő lapátokra ezt követően pattintsuk fel a megfelelő csuklóbetéteket, majd erősítsük fel a karok végére

Most már kipróbálhatjuk az új ablaktörlő lapátot, de előtte ne felejtsünk el a szélvédőmosóval alaposan benedvesíteni az üveget. Az új ablaktörlő lapát működése akkor megfelelő, ha a szélvédőt csík és kihagyásmentesen tisztára törli. Akkor végeztünk tökéletes munkát, ha az ablaktörlő gumibetét nem szorul a csuklótámaszok tartószélei közé, az ablaktörlő gumi pedig elég erővel nyomódik az üveg teljes felületére. Foltos törlés esetén mindenképpen ellenőrizzük, és ha kell, a befogószárak széthúzásával segítsük elő a gumibetét mozgását és tökéletes felületre fekvését.
 

Téli ablaktörlő lapát

Az autó téli felkészítése figyelmet, fegyelmet igényel. Meg kell méretni a fagyálló „erejét”, - 32 fokig kellene tudnia a dolgát. Figyeljünk oda, hogy az ablakmosó tartályba se fagyhasson bele a víz, már ősszel el kell kezdeni mind töményebbre tölteni. A tartályba befagyó szivattyú tönkremehet egy véletlen „mosástól”. Nem árt, ha kerül a kocsiba jégoldó spray, de jégkaparó mindenképpen. Egy hosszabb nyelű kefe, kislapát csodákat tud tenni nagy havazás idején indulás előtt, rengeteg időt spórolhatunk, és a kezünket is kíméljük.

ablaktörlő és szélvédőmosó csere télen

Nem is gondolnánk, de az egyik legfontosabb téli felszerelésünk  az ablaktörlő lapát

Hóesésben működtetjük az ablaktörlőt, pedig a szélvédő gyakran nem olyan nedves ilyenkor, mint esőben. Ha csíkot hagy, elkeni a felfröccsenő sarat, nem látunk jól ki az autóból. Télen amúgy is rosszabbak a  látási feltételek, hosszabb ideig van sötét. Gyakori a köd, a hóesés, a szitálás, az ablakok inkább párásodnak. A kinti világítástól vagy a szembe jövő kocsi fényszórójától becsillog az üveg. Vagyis többet használjuk az ablaktörlőt. Először arról győződjünk meg, hogy jól fekszik-e a lapát. A kicsit piszkos szélvédőre csak pár csepp vizet fecskendezve egyszer-kétszer megjáratva az ablaktörlőt, vizsgáljuk meg, hogy nem hagy-e csíkot, nem keni-e el a piszkot az ablaktörlő lapát. A leggondosabb szakemberek a fél évnél régebbi, illetve az egy telet már átélt lapátok cseréjét javasolják.  Ne feledjük, a forróság, a por és piszok, a víz szárítja, repeszti, rideggé teszi a gumit. Sokszor szabad szemmel nem is látszik a sok apró sérülés. Az sem mindegy, hogyan áll a lapát keretében a gumi. Elcsúszhat, megtörhet a sarka. Fémes érintkezés az üveggel ne legyen. Maga a keret is érzékeny: ha rozsdás, repedt, sérült, nem ússzuk meg a cserét. 
Javasoljuk, hogy hóesésben, különösen fagyos időben hajtsuk fel az ablaktörlőt. Odafagyhat a lapát, gyorsan leseperjük a szélvédőt, észre sem vesszük, és az ablaktörlő-motor bánja, vagy éppen a gumi sérül. Igényeseknek ajánljuk a Bosch, továbbá a Michelin Stealth, Rain-X és Trico márkákat, illetve a szilikonos ablaktörlőket (PIAA Si-Tech, például). Egyet nem kívánunk: hogy egy teherautó nagyobb mennyiségű sűrű latyakot dobjon nagy mennyiségben a szélvédőnkre, és ezzel az ablaktörlő lapát két gyors ciklussal ne tudja megszabadítani a szélvédőnket.