AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ablaktörlő relé választása.

Ablaktörlő relé gondoskodik arról, hogy az ablaktörlő a kívánt sebességgel mozogjon a szélvédőn, két törlés között. Általában három beállítása ismert, ami az ablaktörlések ismétlődésének idejét határozza meg.

Az ablaktörlő relé működése és fejlődésének szakaszai.

A 70-es években már választható opció volt az időzítő, az autókon nem igen lehetett szabályozni az ablaktörlés sebességét. A maximális komfort legfeljebb annyi volt, hogy az ablaktörlő vezérlése két sebességet tudott beállítani az ablaktörlő motoron, egy lassút és egy gyorsat.


Keresse meg autójához megfelelő ablaktörlő reléket autójához:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Később nőtt a fokozatok száma, és változtatható volt a két törlési fázis közötti időintervallum is. Ekkor már olyan ablaktörlő vezérlés is volt, amelyen a sebességet nem fokozatokban lehetett beállítani, hanem folyamatosan, úgy mint egy rádión a hangerőt, lépcsős ugrás nélkül. Mára már ezen is túl vagyunk, mert a legújabb ablaktörlő relékben van egy olyan üzemmód is, ahol a gépkocsi vezetője által a külső viszonyok szerint két törlés között hagyott időt méri az ablaktörő relé, és utána ezt az időintervallumot tartja be két törlés között. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Ha az ablaktörlő intervallum kapcsoló meghibásodott, akkor egyszerűbb és költséghatékonyabb cserélni.

Ablaktörlő relé

Permetező és a karok mozgásának használatára három időszakra szokott jellemző lenni: több napos csendes esőben az ablaktörlő relében beállított lassabb-, míg felhőszakadás közben, a gyorsabb fokozatban működik az ablaktörlő. Mivel az ablaktörlőt hajtó motor fordulatszámán, rendszeres ki- és bekapcsolásán múlik az ablaktörlés sebessége és a két ablaktörlés között eltelt idő nagysága az ablaktörlő relén múlik. Ez azt jelenti, hogy nem kell az egész ablaktörlő berendezéshez nyúlnunk, ha változtatni akarunk, jobb vezérlést szeretnénk a kocsinkba, mert nem vagyunk megelégedve a gyárilag beépítettel. Ilyenkor egyszerűen keresnünk kell az igényünknek megfelelő ablaktörlő relét, és erre cserélni a gyárit. Előtte természetesen alaposan tájékozódnunk kell az eredeti ablaktörlő relék alapvető paramétereiről, hogy ahhoz igazodó újat szerezhessünk be.