AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ablaktörlő választása.

Ablaktörlő, pontosabban ablaktörlő lapátok szerencsére elég ritkán érnek meg a cserére. De persze azért előfordul, mivel az idő haladtával folyamatosan kopnak, és meg is sérülhetnek. A csere sem jelenthet problémát, hiszen viszonylag olcsó alkatrészekről beszélünk, és maga a csereművelet sem nagy ördöngösség. Szerencsére az sem okoz nehézséget, hogy egyéb ablaktörlő tartozékok, lapát, ablakmosó kerüljön a kosarába, hiszen kínálatunkból ezeket is könnyedén kiválaszthatja.

Autó ablaktörlő lapátok széles kínálata kedvező árakon

Lapátok autótípus szerinti csoportosításban, hogy Ön biztos az autójához legmegfelelőbb kínálatból válogathasson kedvére széles márkapalettánkról. Első és hátsó ablaktörlő vásárolható külön és szettben (készletben) is, gyártóktól és autótípustól függően.


Keresse meg az autójához megfelelő ablaktörlő lapátot:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Sok esetben előfordulhat, hogy az autónkon a baloldali és a jobboldali lapát eltérő méretű, ezeket vagy szettben (készletben) találhatja, vagy külön-külön csomagolva kell megrendelni a termék mellett feltüntetett termékinformációk alapján. Az aszimmetrikus ablaktörlők a komolyabb, drágább autókra jellemzők, főleg akkor, ha erősen hajlított a szélvédő. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nem tudjuk, mekkora ablaktörlő kell az autónkra, mert még a szervizkönyvet sem találjuk, autótípus alapján könnyedén megtalálhatja a kellő méretet.

 

Tekintse meg népszerű lapát márkáink termékismertetőjét:

Bosch ablaktörlő lapátokSCT ablaktörlő lapátokValeo ablaktörlő lapátokMagnetti Marelli ablaktörlő lapátok

Ablaktörlő lapát

Kínálatunkban szereplő minőségi gyártók

Mint egyébként minden alkatrész esetében, a lapát vásárlásakor is érdemes a bevált, megbízható márkát vásárolni, még akkor is, ha esetleg más gyártók portékái valamivel olcsóbbak. Ilyen megbízható, többszörösen bizonyított minőséget kínáló márka például a Bosch, az SCT, az Aerotech, a Magneti Marelli és a Valeo. Természetesen ők számos különböző méretben, szinte minden autóhoz gyártanak ablaktörlőket. A megvásárolt lapátok felszerelése a karra már egyszerű művelet: a kar végére felhúzható csuklósaru segítségével rögzíthetők. Az ADAC autó ablaktörlőket is tesztelt néhány vezető csúcs és középkategóriás gyártótól vásárolható lapátokkal, figyelembe véve élettartalmukat és teljesítményüket.

 

Milyen típusú ablaktörlő lapátok léteznek?

Sokféle van: az egyszerűbb kocsikon két egyforma ablaktörlő lapátot láthatunk, a korszerűbb, nagyobb, vagy éppen erősen hajlított, döntött szélvédőjűeken aszimmetrikus lapátokat találunk, de olyan is előfordul, hogy csak egy ablaktörlő van. Az ablaktörlő megnevezés egyébként a teljes szerkezetet magában foglalja, tehát a szárakat, a lapátokat, az átvitelt és az elektromos motort is. Ezek geometriailag tökéletesre tervezett alkatrészek, amiknek funkciója, hogy a kellő erővel szorítsák le a szélvédőre az ablaktörlést végzi gumibetétet. Ez azért fontos, hogy ne csak a vizet törölje le hatékonyan, hanem a piszkot, különböző szennyeződéseket is.

 

Ami konkrétan a lapátokat illeti, számos autón még a hagyományos fémkeretes kialakítást alkalmazzák, szinte az összes régebbi modellen ilyennel találkozhatunk. Legtöbbször a megszokott U formájú felfogatással rendelkeznek, bizonyos japán típusokhoz kell csak átalakító kitt, amelyeknél két csavar fixálja a lapátot. Egyre gyakoribbá kezd válni azonban az újabb modelleken az ún. flat (vagyis aero) lapátok – ezeknél mindig nagyon kell figyelni a felfogatási formára, mert eltér az esetükben! Nem csak az U alakú felfogatás jellemző rájuk, találkozhatunk még egyenes karos kialakítással is, ahol kizárólag egy műanyag csukló fixálja a lapátot.