AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vezérműtengely csapágy választása.

Vezérműtengely csapágy biztosítja az autó motorjának vezérlését meghajtó vezérműtengely forgását. A vezérműtengely a főtengely fordulatszámának a felével forog, de így is nagy számú fordulatot végez, ezért a vezérműtengely csapágy igénybevétele is rendkívül nagy a motorblokk alkatrészek között.

A vezérműcsapággyal szembeni követelmények

A vezérmű feladata a szelepek emelőmozgásának megindítása a megfelelő időpontban és a megfelelő sorrendben, valamint annak lehetővé tétele, hogy a szeleprugók zárják a szelepeket. Mivel a vezérműtengely a főtengelyhez mérhető igénybevételnek van kitéve, ezért a rögzítését biztosító vezérműtengely csapágynak is sokat ki kell bírnia.


Keresse meg autójához megfelelő vezérműtengely csapágyat:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ez azt jelenti, hogy a csapágy anyagának ellent kell állnia a forgás következtében fellépő kopásnak, felépítésének biztosítania kell a hatékony kenést, ami nem csak a súrlódás csökkentését kell szolgálja, de a keletkezett hő elvezetését is.

A vezérműtengely csapágy cseréje

Vezérműtengely csapágy

A vezérműtengely csapágyat elhasználódása, törése, megkopása, bármilyen meghibásodása esetén csak cserélni lehet. A hibára a vezérműtengely irányából érkező jellemző hang hívja fel a figyelmet. A csapágyat azonban nem csak akkor kell cserélni, ha meghibásodott, de akkor is, ha a vezérműtengely cseréjére kerül sor. A megfelelő vezérműtengely csapágy kiválasztásához, beszerzéséhez figyelembe kell venni az autó márkáját, évjáratát. A csapágy beépítése nem egyszerű feladat, minden esetben érdemes szakszervizre bízni.