AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tömítések választása.

Motorblokk tömítések szolgálják az autó számtalan alkatrészének hézagmentes, a folyadékok szivárgását, vagy a gázok szökését megakadályozó kapcsolódását egymáshoz, mégpedig úgy, hogy közben tűrniük kell a gyakori egészen extrém körülményeket is.

A tömítések szerepe

A tömítések minden esetben az egymással összekapcsolt alkarészek kapcsolódó felületei között találhatók meg. Azért szorítják őket ide, hogy megakadályozzák a gyakran nagy nyomás alatt álló gázok, vagy folyadékok kipréselődését az illesztések mentén.


Keresse meg autójához megfelelő motorbokk tömítéseket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Első feladatuk a tömítés, de – hogy ezt maradéktalanul el tudják látni – néhány más dologra is képesnek kell lenniük. Például ellent kell állniuk számos vegyi anyag hatásának, az olajokban, vagy a hűtő-, fékfolyadékokban található adalékoknak, vagy egyszerűen a korróziónak. Mindezt nem ritkán magas hőmérsékletű környezetben, ahol az egymással érintkező elemek rezegnek, vagy ide-oda mozoghatnak is.

A tömítések anyaga

Tömítések

A tömítések a legkülönfélébb anyagból készülnek. Kezdve a fémektől, a gumin keresztül, a műanyagon át egészen a papírig. Az anyag megválasztása mindig attól függ, mi az adott tömítés feladata, milyen körülmények közé kerül az autóban. Egészen extrém állóképességet várunk el például az autó motorjának dugattyúinál használatos tömítésektől, amelyeknek egyszerre kell kibírniuk a nagy nyomást, a magas hőmérsékletet és a kenőanyag hatását is. Nem támasztunk ugyanilyen igényeket egy egyszerű vízpumpa, vagy olajpumpa tömítésétől, bár azoknak is sok mindent tudniuk kell. Általános szabályként lehet megfogalmazni, hogy egy-egy alkatrésznél egy tömítés cseréjekor érdemes elvégezni az ott található összes tömítés egyidejű cseréjét.