AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szívószelep választása.

Szívószelep is dolgozik autónk szívében a motorblokkban, a belsőégésű motorban. A motor vezérlése gondoskodik arról, hogy a hengerekbe a megfelelő időben áramoljon be a benzin és a levegő, illetve az égés után a másik irányba távozzon az elhasznált keverék.

A szívószelep a levegő beáramlását szabályozza, míg a kipufogó szelep a keverék távozását.

Ennek megfelelően a vezérműtengely irányítja a szelepek mozgását, amelyek nyitják vagy éppen zárják a hengerek megfelelő nyílásait.  Ma már szinte minden autóban a hengerek tetején vannak a szelepek, az őket irányító vezérműtengely is lehet felül, de akár lent is, ilyenkor a szelepek mozgatása himbák segítségével történik.


Keresse meg autójához megfelelő szívószelepet:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


SzívószelepA belsőégésű motorok hatásfoka, hibátlan működése erősen függ a szelepek állapotától. A szelepek, köztük a szívószelep elég nagy igénybevételnek van kitéve, elkoszolódhat, rárakódhat és ráéghet a koksz, ami persze megzavarja működését, ráadásul azzal a veszéllyel jár, hogy a megkövesedett kokszból leszakadhat egy darab, és az nagy sebességgel a henger belsejébe kerülve akár további károkat is okozhat.

A motor egyenetlen működése, főleg indításkor figyelmeztethet erre a hibára.

A megoldás – persze szigorúan szakszervizben – a szívószelep gondos megtisztítása, vagy a szívószelep csere. A webáruházban különböző márkájú szívószelepek kaphatók, így Freccia szívószelep, Bga szívószelep, Swag szívószelep és Febi szívószelep. A szívószelep árak eléggé szóródnak a típustól függően, egy szívószelep jellemzően néhány ezer forintba kerül.