AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szelepvezérlés választása.

Szelepvezérlés a belső égésű motorokban a levegő beszívására és az égéstermékek kibocsátására szelepek szolgálnak a motorblokk alkatrészek között.

Mi vezérli a szelepeket?

Ezek akkor működnek jól, ha a szelepek akkor záródnak és nyílnak, amikor friss levegőt kell az égéstérbe juttatni, vagy el kell távolítani az égésterméket. A szelepek mozgatását általában bütykökkel ellátott vezérműtengely irányítja. A szelepet erős acélrugó zárja és tartja zárva.


Keresse meg autójához megfelelő Szelepvezérlést:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Mivel a kipufogószelep és a szívószelep egy négyütemű ciklus alatt egyszer nyit, a vezértengely fordulatszáma a motor fordulatszámának a fele, így a motor fordulatszámát a szelep zárási sebessége határozza meg. A zárási sebesség - alap esetben - a szelep és a hozzá tartozó mechanizmus (szelephimba, rúd stb.) tömegétől, illetve a rugó keménységétől függ. Minél kisebb a tömeg és minél keményebb a rugó, annál gyorsabban zár a szelep.

Autó szelepvezérlés alkatrészek működése

A szelepvezérlést a motor elvárt teljesítményéhez kell igazítani

Szelepvezérlés alkatrész

A motor az optimális működéshez különböző fordulatszámokon különböző szelep nyitásokat igényel. Ezt teszi lehetővé a motor fordulatszámának függvényében változó szelepnyitást és zárást szabályzó változó szelepvezérlés. Változó szelepvezérlés nélkül a motor teljesítménye csak egy bizonyos fordulatszámon optimális. A változó vezérlés lényege, hogy különböző körülményektől függően (a szükséges teljesítmény, sebesség, a vezető szándékai stb.) a szelepvezérlés a szükséges módon időzíti a szelepek nyitását.