AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olaj nívópálca választása.

Olaj nívópálca segítségével lehet megállapítani, hogy van-e elég olaj a motorban, ami ellátja a motorblokk alkatrészek működését. A pálcán található jelzéseknél kialakuló olajnyom jelzi az olajteknőben az olaj szintjét.

Az olaj nívópálca működése

Az olaj nívópálca általában erős, de rugalmas fémből készült pálca, amelyen bevésett jelzések vannak. Egy rovás a pálca alsó végéhez közel azt az olajszintet jelöli, ami még elégséges a motor működéséhez, elég az olaj a megfelelő kenéshez, ezért gyakran a minimum felirat található mellette.


Keresse meg autójához megfelelő olaj nívópálcát:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A másik jelzés azt a szintet mutatja, ami fölött már túl sok a teknőben lévő olaj mennyisége, ezért itt a maximum feliratot lehet látni. Értelemszerűen akkor van elég olaj a motorban, ha a mért szint a két jelölés közé esik és akkor kell rátölteni, ha a minimum alatt van.

Az olaj nívópálca használata

Olaj nívópálca

Az olaj nívópálca használata előtt kihúzzuk a helyéről, az olaj nívópálca hüvelyéből és puha, tiszta ronggyal letöröljük. Ezt követően lassan, óvatosan visszavezetjük a pálcát a nívópálca hüvelyébe, egészen addig, amíg meg nem akad az alján, az egész pálca a végéig el nem tűnik benne. Az óvatosságra azért van szükség, mert a hüvely gyakran nem egyenes, hanem görbületek vannak benne, amelyen a hajlékony pálcának át kell jutnia. Amikor kihúztuk, az olajszint nyoma alapján látható, hogy van-e elég olaj a teknőben. A szintmérést mindig egy jó ideje álló motor esetében végezzük el, hogy az olajnak legyen ideje a visszacsorogni a teknőbe.