AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Hajtókar választása.

Hajtókar hozza mozgásba a robbanómotoroknál a forgattyús tengelyt. A hajtókar egyik vége a dugattyúkkal van összekötve és azok vertikális mozgását közvetíti a forgattyús tengelyre, ahol az forgó mozgássá alakul a motorblokk alkatrészek között.

 

A hajtókarra nagy erők hatnak

 

A hajtókar kulcspozíciót tölt be minden robbanómotorban. Ugyanez vonatkozik egy kerékpár hajtókarjára is, amelynek egy irányú „taposása” a lánckerék palástján ugyancsak forgó mozgássá alakul, ahol a hajtókar a lánckeréken keresztül lánccal adja át a forgómozgást a meghajtott tengelynek. A robbanómotoroknál az egyes hajtókarok más-más szögben és más-más időpontban fejtik ki hatásokat a forgattyús tengelyre, így hozva létre a tengely folyamatos és egyenletes forgását.


Keresse meg az autójához megfelelő hajtókart:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A nagy erejű vertikális mozgás, amely a forgattyús tengelyt meghajtja erősen igénybe veszi a hajtókart, ami idővel akár meg is hibásodhat.

 

A hajtókar meghibásodása

 

Autó hajtókarA hajtókar számos csuklóval kapcsolódik a dugattyúhoz és a forgattyús tengelyhez. Ezek idővel megkophatnak, meglazulnak és fals irányba is elmozdulnak. Extrém esetekben, amikor a dugattyúk az üzemanyag égésekor keletkezett energiát akkor továbbítják a forgattyús tengelyhez, amikor az valamilyen okból nem képes elfordulni, az is megtörténhet, hogy a hajtókar elhajlik, vagy akár el is törik. Ilyenkor is az egyetlen megoldás csak a hajtókar cseréje lehet, mert annak eredeti profilját szinte lehetetlen helyreállítani, mert az soha sem lesz már olyan, mint eredeti korában volt.