AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Főtengely bordás fogaskerék választása.

Főtengely bordás fogaskerék gondoskodik az autó erőátviteli rendszerében az energia átadásáról az egyes sebességfokozatokban a főtengely és a hajtott tengely között. További motorblokk alkatrészek és autó motor tömítések is elérhetőek webáruházunkban!

A főtengely bordás fogaskerék szerepe

A főtengely bordás fogaskerék egy axiálisan, azaz tengely irányában elmozdítható fogaskerék, amely a fixen a főtengelyen rögzített fogaskerékbe illeszkedik az erőátviteli rendszerben a sebességváltás alkalmával. Ezzel állíthatók elő a főtengely adott fordulatszáma mellett különböző nagyságú forgatónyomatékok, ...


Keresse meg autójához megfelelő Főtengely bordás fogaskereket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...amelyek a két fogaskerék fogazása közötti különbségből jönnek létre. Egy adott főtengelybordás fogaskerék szétválasztása után, egy másik ilyen fogaskereket lehet a főtengely fix fogaskerekéhez kapcsolni, amivel megváltoztatjuk a meghajtott kerék fordulatszámát és az ott létrejövő forgató nyomatékot.

A főtengely bordás fogaskerék cseréje

Főtengely bordás fogaskerék

A főtengelybordás fogaskerék a sebességváltó rendszer egyik leginkább igénybe vett alkatrésze, ezért nem ritka, hogy idővel megkopik, cserére szorul. Ebben az esetben a lehető leggyorsabban gondoskodni kell az új bordás fogaskerék beszereléséről, mert a meghibásodott nagy károkat tehet az egész sebességváltó rendszerben, ami akár azt is eredményezheti, hogy nem egy hibás fogaskereket kell cserélnünk, de akár az egész sebváltót is. A meghibásodás egyik biztos jele, hogy nehéz egy-egy sebességfokozat bekapcsolása, vagy a fogaskerekek recsegő hangot adnak.