AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

EGR szelep választása.

EGR szelep akciós árakon az alkatreszek.hu széles kínálatában, vásároljon olcsón minőségi alkatrészeket és ismerje meg az EGR szelep működését, hibáinak okait.

EGR szelep beépítésével sikerült tovább csökkenteni a levegőbe jutó káros anyag mennyiségét a benzines és a dízel motoroknál egyaránt

Az EGR szelep úgy működik, hogy a robbanáskor keletkező gázt visszafordítja a motor égésterébe és még egyszer elégeti, ami után sokkal kevésbé káros anyag marad hátra, amit könnyebben szűrnek meg a katalizátorok és a részecskeszűrők. Miktől véd az EGR szelep? 


Keresse meg autójához megfelelő EGR szelep autóalkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Az EGR szelep olyan nitrogén alapú vegyületeteket forgat vissza az égéstérbe, amelyek az emberi szervezetbe, a tüdőbe jutva könnyen kapcsolódnak az ottani részecskékhez, ami súlyos veszélyt jelent a szervezetre. Az égetés lényegesen csökkenti ezeknek a káros anyagoknak a reagens tulajdonságát. Az újraégetéssel visszaesik az energiaszintjük, az aktivitásuk. Az alacsonyabb energiaszintű, kevésbé reagens anyagok nem csak kevésbé károsak az élő szervezetre, de könnyebben ki is választhatók a kipufogó gázból szűrőkkel és katalizátorokkal. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Hogyan működik az EGR szelep?

Az EGR szelepek egyszerűbb, korábbi változatánál a kipufogó és a szívó szelep az égéstéren belül volt részben egybenyitva. Ez biztosította a füstgáz újbóli elégetését. EGR szelep későbbi változatainál egy pneumatikus szelep egy vákuumdob segítségével a motor terhelésétől függően szabályozza a gázok visszaáramlását. Az EGR szelep ma már egy elektromos, így a korábbinál gyorsabban reagáló vezérlő rendszer szabályozta a füstgáz visszaáramlását. Noha az égéstérbe füstgáz jut vissza, a motor teljesítménye mégsem romlik számottevően, mivel a mai korszerű motorok a szelepek vezérlésével a terhelés függvényében szabályozzák az üzemanyag és a levegő adagolását.

 

Mi az EGR szelep szerepe? Elsősorban környezet védelme a káros anyag mennyiségétől, másodrészt a motor égésterébe kerülő levegő hőmérsékletének szabályozása a feladata.

EGR szelep működése és feladata meghatározott mennyiségű kipufogógáz visszaáramoltatása az égéstérbe

A benzin és dízel üzemű járművek működése közben számos káros nitrogén alapú vegyület jön létre, majd a környezetbe jutva könnyen hozzákapcsolódnak más részecskékhez, akár az emberi tüdőben is. Ezért egy úgynevezett EGR szelep beiktatva a kipufogó és a szívósor közé a kiáramló füstgáz egy részét visszavezetik az égéstérbe, így újra elégve kevésbé káros vegyületek keletkeznek, melyeket megszűr még a katalizátor vagy a részecskeszűrő is. ​Az EGR szelep feladata, hogy meghatározott mennyiségű kipufogógáz visszaáramoltatását és keveredését biztosítsa a szívócsőn keresztül az égéstérbe. A kipufogógáz visszavezetése az égési hőmérséklet csökkenését eredményezi, ezáltal a nitrogénnel reakcióba lépő oxigén koncentrációja, és az így keletkező nitrogén-oxid mennyisége is csökken.

 

Az EGR szelep működése benzin- és dízel üzemű motorok esetében különbözik

A dízel motorokban az EGR szelep a motor üresjárati üzemállapotánál teljesen nyitott, akár 50% arányú kipufogógáz-visszavezetést is biztosít. Ahogy a motor terhelése növekszik, a visszaáramoltatott kipufogógáz mennyisége lecsökken egészen addig a pontig, amikor, a teljes terhelés elérésekor, az EGR szelep lezár. A szelep a motor felmelegedése, valamint magas tengerszint feletti magasságon történő üzemelés esetén szintén zárt. A benzinmotorok üresjáratú üzemállapotánál az EGR szelep teljesen zárt. A teljesen nyitott fojtószelep is mindössze 5-10% arányú kipufogógáz-visszavezetést biztosít a kicsitől a közepesig terjedő motorterhelés esetén.

 

EGR szelep hiba oka és javítási tanások a kapcsolódó alkatrészek tükrében.

EGR Hűtő

Az EGR szelep által továbbított kipufogógáz-visszavezetést le kell hűteni mielőtt visszatér az égési folyamatba. Levegővel vagy motor hűtőfolyadékkal szokták gyárilag kiépítve hűteni a EGR szelepből az EGR hűtőbe érkező levegőt.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Külső motor-hűtőfolyadék szivárgás
Belső motor-hűtőfolyadék szivárgása, ilyenkor a kipufogóból sötét füst jön ki
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
Az EGR rendszert alaposan meg kell vizsgálni a megfelelő működés, ha az EGR hűtő váltotta.

EGR helyzetérzékelő

A kipufogógáz-visszavezetés (EGR) helyzet érzékelő figyeli a helyzetét az EGR szelep és továbbítja a jelet a motorvezérlő számítógép.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Egyenetlen alapjárat vagy nem a hatalom
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
A pozíció érzékelő  az EGR szelep része. Ennek eredményeként, az szeleppel együtt kell cserélni. Az EGR szelep csere előtt, a kipufogógáz-visszavezető rendszer részeit is ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk abban, hogy ez az alkatrész a hibás.

EGR mágnesszelep

A mágnesszelep egy elektronikus vákuum szelep, amely elosztja a vákuumot az EGR szelep és a motor között amikor a vezérlő parancsolja.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
A motor gyorsulás közben rángat
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
Vizsgálja meg a vákuumtömlőket, hogy szorosan csatlakoznak, törés, sérülés van-e rajta.
Mágnes szelep csere után 
vákuumtömlőket figyelmesen rögzítsük.

EGR hőmérséklet-érzékelő

A kipufogógáz-visszavezetés EGR gáz hőmérsékletét egy elektromos érzékelő szonda  figyeli és továbbítja a jelet a motorvezérlő részére.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Rángat a motor gyorsulás közben

Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás
Javítási tanácsok
Ellenőrizni kell az EGR szelep megfelelő működését az EGR érzékelő cseréje után. Ha a hiba jelenség még fenn áll, akkor máshol kell keresni a hibát.

Az EGR szelep meghibásodása, okai

Ha az EGR szelep eltömődik, akkor a szelep nyitott vagy zárt állásban beszorul. A benzinmotoroknál a beszorult, nyitott állású szelep rossz alapjáratot okoz, beszorult zárt állásban emelkedő tüzelőanyag-fogyasztást eredményez. A dízelmotoroknál a nyitott állásban beszorult EGR szelep motorteljesítmény csökkenést okoz (légtömegáram-mérő nélküli régebbi típusoknál fekete füstöt eredményez), míg a beszorult zárt állású EGR szelep nagymértékű kopogó dízelzajt. MIL lámpa - Motor figyelő fény világít a műszerfalonLassú reakcióidő esetén a problémák nehezen tárhatóak fel, de az autó kezelhetősége és a motor üresjárati üzemállapota jelzi a meghibásodást. Néhány esetben a MIL lámpa a katalizátor károsodási problémáját jelezve, villogni kezd. Elektromos hiba esetén a nagy hőterhelés következtében vezérlő elektronika tönkremegy. A meghibásodott EGR szelepet illetve EGR nyomás-átalakító szelepet cserélni kell!

Az EGR szelep tisztítása, az EGR szelep kiiktatása, cseréje

Mit tegyünk az EGR szelep meghibásodásának elkerülése érdekében?

Jó minőségű motorolaj használatával elkerülhetjük a túlzott szennyeződést, ami lerakódhat az EGR szelep belső peremein. Válasszon bátran a legjobb minőségű Castrol motorolaj és a Mannol motorolaj kínálatunkból gépjárművéhez. Amikor rövid távon - 20km alatt -, akkor a kipufogórendszer, szelepek nem tudnak rendesen kiégni, könnyebben lerakódnak a szennyeződések az EGR szelep belsejében. Ilyenkor nagyobb fordulatszámon pörgessük meg kicsit a motort. Ne pörgesse hidegen a motort, mert nagyobb lesz az olaj fogyasztás és a hideg kipufogó gázból könnyeben lerakódik. Várjuk meg amíg a motor bemelegszik az üzemi hőmérsékletre.

Lerakódás keletkezik akkor is az EGR szelepben, ha nagyon hamar váltunk, így nem tud megfelelően kiégni a rendszer.

Az EGR szelep tisztítása, az EGR szelep kiiktatása, cseréje.

Különböző hibaforrás produkálhat azonos hibajelenséget, így az EGR szelep tisztítása és újra beépítése közel sem biztos, hogy megoldja a problémát. Vezetés közben rossz esetben időzített bombaként vár, hogy egy kellemetlen pillanatban megállítsa a motort. Az EGR szelep kiiktatása során is működőképes marad az autó, e a motor teljesítménye romlik, és erősen mérgezi a környezetet. Mind az EGR szelep tisztítása vagy kiiktatása után mégis csak az EGR szelep cseréje biztosítja maradéktalanul üzembiztos és környezetbarát autózást.