AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

EGR szelep választása.

EGR szelep akciós árakon az alkatreszek.hu széles kínálatában, vásároljon olcsón minőségi motorblokk alkatrészeket és ismerje meg a szelep működését, hibáinak okait.

EGR szelep beépítésével sikerült tovább csökkenteni a levegőbe jutó káros anyag mennyiségét a benzines és a dízel motoroknál egyaránt

Az EGR szelep úgy működik, hogy a robbanáskor keletkező gázt visszafordítja a motor égésterébe és még egyszer elégeti, ami után sokkal kevésbé káros anyag marad hátra, amit könnyebben szűrnek meg a katalizátorok és a részecskeszűrők. De miktől is véd?


Keresse meg autójához megfelelő terméket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Az EGR szelep olyan nitrogén alapú vegyületeteket forgat vissza az égéstérbe, amelyek az emberi szervezetbe, a tüdőbe jutva könnyen kapcsolódnak az ottani részecskékhez, ami súlyos veszélyt jelent a szervezetre. Az égetés lényegesen csökkenti ezeknek a káros anyagoknak a reagens tulajdonságát. Az újraégetéssel visszaesik az energiaszintjük, az aktivitásuk. Az alacsonyabb energiaszintű, kevésbé reagens anyagok nem csak kevésbé károsak az élő szervezetre, de könnyebben ki is választhatók a kipufogó gázból szűrőkkel és katalizátorokkal.

De hogyan működik?

EGR szelep

Az egyszerűbb, korábbi változatánál a kipufogó és a szívó szelep az égéstéren belül volt részben egybenyitva. Ez biztosította a füstgáz újbóli elégetését. EGR szelep későbbi változatainál egy pneumatikus szelep egy vákuumdob segítségével a motor terhelésétől függően szabályozza a gázok visszaáramlását. Az EGR szelep ma már egy elektromos, így a korábbinál gyorsabban reagáló vezérlő rendszer szabályozta a füstgáz visszaáramlását. Noha az égéstérbe füstgáz jut vissza, a motor teljesítménye mégsem romlik számottevően, mivel a mai korszerű motorok a szelepek vezérlésével a terhelés függvényében szabályozzák az üzemanyag és a levegő adagolását.

 

Mi a szerepe? Elsősorban környezet védelme a káros anyag mennyiségétől, másodrészt a motor égésterébe kerülő levegő hőmérsékletének szabályozása a feladata.

EGR szelep működése és feladata meghatározott mennyiségű kipufogógáz visszaáramoltatása az égéstérbe

A benzin és dízel üzemű járművek működése közben számos káros nitrogén alapú vegyület jön létre, majd a környezetbe jutva könnyen hozzákapcsolódnak más részecskékhez, akár az emberi tüdőben is. Ezért egy úgynevezett EGR szelep beiktatva a kipufogó és a szívósor közé a kiáramló füstgáz egy részét visszavezetik az égéstérbe, így újra elégve kevésbé káros vegyületek keletkeznek, melyeket megszűr még a katalizátor vagy a részecskeszűrő is. ​Az EGR szelep feladata, hogy meghatározott mennyiségű kipufogógáz visszaáramoltatását és keveredését biztosítsa a szívócsőn keresztül az égéstérbe. A kipufogógáz visszavezetése az égési hőmérséklet csökkenését eredményezi, ezáltal a nitrogénnel reakcióba lépő oxigén koncentrációja, és az így keletkező nitrogén-oxid mennyisége is csökken.

 

Működése benzin- és dízel üzemű motorok esetében különbözik

A dízel motorokban az EGR szelep a motor üresjárati üzemállapotánál teljesen nyitott, akár 50% arányú kipufogógáz-visszavezetést is biztosít. Ahogy a motor terhelése növekszik, a visszaáramoltatott kipufogógáz mennyisége lecsökken egészen addig a pontig, amikor, a teljes terhelés elérésekor, az EGR szelep lezár. A szelep a motor felmelegedése, valamint magas tengerszint feletti magasságon történő üzemelés esetén szintén zárt. A benzinmotorok üresjáratú üzemállapotánál az EGR szelep teljesen zárt. A teljesen nyitott fojtószelep is mindössze 5-10% arányú kipufogógáz-visszavezetést biztosít a kicsitől a közepesig terjedő motorterhelés esetén.

 

A hiba oka és javítási tanások a kapcsolódó alkatrészek tükrében.

EGR hűtő az autóban

EGR Hűtő

Az EGR szelep által továbbított kipufogógáz-visszavezetést le kell hűteni mielőtt visszatér az égési folyamatba. Levegővel vagy motor hűtőfolyadékkal szokták gyárilag kiépítve hűteni a EGR szelepből az EGR hűtőbe érkező levegőt.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Külső motor-hűtőfolyadék szivárgás
Belső motor-hűtőfolyadék szivárgása, ilyenkor a kipufogóból sötét füst jön ki
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
Az EGR rendszert alaposan meg kell vizsgálni a megfelelő működés, ha az EGR hűtő váltotta.

EGR helyzetérzékelő az autóban

EGR helyzetérzékelő

A kipufogógáz-visszavezetés (EGR) helyzet érzékelő figyeli a helyzetét az EGR szelep és továbbítja a jelet a motorvezérlő számítógép.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Egyenetlen alapjárat vagy nem a hatalom
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
A pozíció érzékelő  az EGR szelep része. Ennek eredményeként, az szeleppel együtt kell cserélni. Az EGR szelep csere előtt, a kipufogógáz-visszavezető rendszer részeit is ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk abban, hogy ez az alkatrész a hibás.

EGR mágnesszelep az autóban

EGR mágnesszelep

A mágnesszelep egy elektronikus vákuum szelep, amely elosztja a vákuumot az szelep és a motor között amikor a vezérlő parancsolja.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
A motor gyorsulás közben rángat
Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás

Javítási tanácsok
Vizsgálja meg a vákuumtömlőket, hogy szorosan csatlakoznak, törés, sérülés van-e rajta.
Mágnes szelep csere után 
vákuumtömlőket figyelmesen rögzítsük.
EGR hőmérséklet-érzékelő az autóban

EGR hőmérséklet-érzékelő

A kipufogógáz-visszavezetés EGR gáz hőmérsékletét egy elektromos érzékelő szonda  figyeli és továbbítja a jelet a motorvezérlő részére.
Kopás vagy törés tünetei
Motor figyelő fény világít a műszerfalon
Rángat a motor gyorsulás közben

Magas káros anyag - NOx - kibocsájtás
Javítási tanácsok
Ellenőrizni kell a szelep megfelelő működését az EGR érzékelő cseréje után. Ha a hiba jelenség még fenn áll, akkor máshol kell keresni a hibát.

Meghibásodása és okai

Ha a szelep eltömődik, akkor a szelep nyitott vagy zárt állásban beszorul. A benzinmotoroknál a beszorult, nyitott állású szelep rossz alapjáratot okoz, beszorult zárt állásban emelkedő tüzelőanyag-fogyasztást eredményez. A dízelmotoroknál a nyitott állásban beszorult EGR szelep motorteljesítmény csökkenést okoz (légtömegáram-mérő nélküli régebbi típusoknál fekete füstöt eredményez), míg a beszorult zárt állású EGR szelep nagymértékű kopogó dízelzajt. MIL lámpa - Motor figyelő fény világít a műszerfalonLassú reakcióidő esetén a problémák nehezen tárhatóak fel, de az autó kezelhetősége és a motor üresjárati üzemállapota jelzi a meghibásodást. Néhány esetben a MIL lámpa a katalizátor károsodási problémáját jelezve, villogni kezd. Elektromos hiba esetén a nagy hőterhelés következtében vezérlő elektronika tönkremegy. A meghibásodott EGR szelepet illetve EGR nyomás-átalakító szelepet cserélni kell!

Az EGR szelep tisztítása, az EGR szelep kiiktatása, cseréje

Mit tegyünk a meghibásodásának elkerülése érdekében?

Jó minőségű motorolaj használatával elkerülhetjük a túlzott szennyeződést, ami lerakódhat az EGR szelep belső peremein. Válasszon bátran a legjobb minőségű Castrol motorolaj és a Mannol motorolaj kínálatunkból gépjárművéhez. Amikor rövid távon - 20km alatt -, akkor a kipufogórendszer, szelepek nem tudnak rendesen kiégni, könnyebben lerakódnak a szennyeződések az EGR szelep belsejében. Ilyenkor nagyobb fordulatszámon pörgessük meg kicsit a motort. Ne pörgesse hidegen a motort, mert nagyobb lesz az olaj fogyasztás és a hideg kipufogó gázból könnyeben lerakódik. Várjuk meg amíg a motor bemelegszik az üzemi hőmérsékletre.

Lerakódás keletkezik akkor is az EGR szelepben, ha nagyon hamar váltunk, így nem tud megfelelően kiégni a rendszer.

Az EGR szelep tisztítása, kiiktatása, cseréje.

Különböző hibaforrás produkálhat azonos hibajelenséget, így az EGR szelep tisztítása és újra beépítése közel sem biztos, hogy megoldja a problémát. Vezetés közben rossz esetben időzített bombaként vár, hogy egy kellemetlen pillanatban megállítsa a motort. Az EGR szelep kiiktatása során is működőképes marad az autó, e a motor teljesítménye romlik, és erősen mérgezi a környezetet. Mind az EGR szelep tisztítása vagy kiiktatása után mégis csak az EGR szelep cseréje biztosítja maradéktalanul üzembiztos és környezetbarát autózást.