AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

EGR hűtő választása.

EGR hűtő segítségével lehűtik a motorból távozó gázok egy részét a hűtővízzel, s így vezetik vissza a szívóoldalra, amivel javítják a befecskendezés hatékonyságát, ezért a motorblokk alkatrészek és tömítések között egy fontos alkatrész.

Az EGR hűtő feladata

Az EGR az exhaust gas recirculation, vagyis kipufogógáz-visszavezetés rövidítése. Az EGR rendszer feladata, hogy a kipufogógáz egy részét visszavezesse a szívóoldalra és ezzel csökkentse a motor káros anyag kibocsátását, egyúttal lerövidítve a melegedési fázist, hiszen az üzemanyaggal kevert kipufogógáz mindenképpen melegebb, mint a levegő.


Keresse meg autójához megfelelő EGR hűtőt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Azt pedig, hogy milyen üzemállapotban mennyi kipufogógázt vezetnek vissza, az EGR-szelep határozza meg. Az EGR hűtő ennek a rendszernek a része és segítségével a hűtővízzel lehet lehűteni a túl forró kipufogógázt.

Az EGR hűtő meghibásodása

EGR hűtő

Korántsem meglepő módon az egyik fő hibaforrás az elkoszolódás, a rengeteg lerakódás - akár a kipufogógázból, akár a hűtővízből. Előfordulhat még erőteljes kopás, sőt törés is. A meghibásodásról árulkodhat a hűtővíz szivárgása, a kipufogóból távozó sötét füst és a megnövekedett káros anyag kibocsátás, vagy egyszerűen a műszerfalon világító lámpa. A kipufogógáz-visszavezetés évtizedek óta használt eljárás a motortechnikában, ám a fokozatosan szigorodó káros anyag kibocsátási határértékek miatt nem csak egyre nagyobb arányban kellett visszavezetni a gázt, hanem a hőmérséklete is kezdett fontossá válni. Ezért jelentek meg a motor hűtővízkörébe épített EGR-hűtők.