AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Spirálrugó választása.

Spirálrugó deformálódik idővel cserélni kell. Autó rugók széles választéka az alkatreszek.hu webáruházában, kérjük tekintse meg minőségi kínálatunkat, kedvező árainkat!

Spirálrugó az autó kerekeinek rugózását biztosítja, nem javítható csak cserélni lehet.

A spirálrugó egy feltekert rugalmas acélrúd, összenyomódik és visszaugrik eredeti állapotára. Ha elvesztette rugalmasságát, deformálódott, vagy eltörik cserélni kell, javítása nem lehetséges. A rugók az úttest egyenetlenségéből adódó hatásokat csillapítják. Az autó felfüggesztési rendszerének fő alkotó elemei közé tartozik,...


Keresse meg autójához megfelelő spirálrugót:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


...a gépkocsi súlyát támasztják, tartják megfelelő távolságban az út felett. Típusait tekintve lehetnek gumi-, lég-, spirál, vagy laprugó. Napjainkban szinte már csak a spirálrugót alkalmazzák a személyautók gyártása során. Mivel a rugó összenyomódása során elnyeli és tárolja a mozgási energiát és kirugózással próbál megszabadulni ettől. Ez olyan mozgást hozna létre, amivel az autó ugrálna az úton és ezzel elveszítené stabilitását. Ilyen hatások elkerülésének érdekében építették be a lengéscsillapítót. Tekintse meg kapcsolódó alkatrészeinket is!

Spirálrugó hiba esetei.

A spirálrugó és a lengéscsillapító összehangolása biztosítja az autó tökéletes rugózását. A puha vagy túl kemény rugók az futómű többi alkatrészeinek meghibásodáshoz vezethet, ezért körültekintően válasszuk ki, ha cserélni szeretnénk. A rugó elhelyezkedése a rugótányérban rosszul elhelyezkedő rugó miatt zaj keletkezik a felfüggesztési rendszerben, amikor a gépjármű akadályon halad át. A rugó állapota is okozhat komoly stabilitási problémát, ha rozsdás, elhasználódott, vagy törött. Ha az autó spirálrugójának állapota nem megfelelő, akkor érdemes minél hamarabb cserélni, mert komoly károkat okozhat a többi alkatrészben is és akkor az olcsó spirálrugó csere igen drága is lehet.

 

A puha, vagy kemény spirálrugó, a túl hosszú vagy éppen rövid rugó, a nem megfelelő teljesítményű lengéscsillapító mind meghibásodáshoz vezethet. Hibás rugóját cserélje minőségi kínálatunkból rugalmas árakon.

A spirálrugó és a lengéscsillapító összehangolása biztosítja a jó lengéscsillapítást.

Lengéscsillapító, spirálrugó  autóalkatrészA spirálrugóról még nem beszéltünk részletesen, magának a lengéscsillapításnak a feladatáról már igen. Az út valamennyire mindig egyenetlen. A kocsi ugrálna a bakhátakon kátyúkon a haladáskor. Ezt a fel-le irányú kilengést valamelyest elnyelik a gumik, nagyobbrészt azonban a rugók. A rugók lehetnek laprugók és spirálrugók. A spirálrugó egy feltekert rugalmas acélrúd, összenyomódik és visszaugrik eredeti állapotára, mint a golyóstollunkban is található spirálrugó. Amikor kinyomjuk a hegyet, összenyomódik, amikor visszahúzzuk, kitágul. Ez történik a gépkocsi tengelyei és a karosszéria felfüggesztése között is, ha alulról nyomást kap a futómű (mert bakhátra, fekvőrendőrre hajtunk) összenyomódik, utána kitágul a spirálrugó. Egy baj van csupán, a spirálrugó rugózik, nem azonnal áll le a mozgása, csak csillapodik. Az autónk így belengene, úgy járna, mint az Órarugó Gerincű Felpattanó a Pom Pom meséiben, és mivel újabb meg újabb egyenetlenségek következnek, végül ott ugrálna alattunk.

Az autó rugója extrém esetekben törik, deformálódik vagy már túlságosan előlegedet, elfáradt.

Lengéscsillapító, spirálrugó működéseA spirálrugó képezte hengeres térben belül ott van a tulajdonképpeni lengéscsillapító (amely egy hidraulikus /olajos/ vagy gázdugattyús /gázos/, ma már leginkább kétcsöves) szerkezet. Az olajos úgy működik, hogy a dugattyúja mellett csak szűk átömlő szelepeken áramolhat át az összenyomhatatlan olaj, ezért az összenyomódás és a visszatágulás is fékezve van. Mivel ez együtt mozog a spirálrugóval, fékezi annak rugózását. A gázosnál a második csőben felül van egy gáztér. A gáz összenyomható, meg nem akadályozza, csak fékezi az olajdugattyú mozgását és állandó nyomáson tartja az olajat, így az felmelegedve sem veszíti el csillapító hatását (nem tud felhígulni).

Spirálrugó csere ritkán fordul elő.

Általában a lengéscsillapító romlik el előbb. Elvizesedhet benne az olaj. Ha olajszivárgást tapasztalunk, nincs mire várni. Az autó hintázik, labilis, megnő a fékút, gyorsabban kopik a féktárcsa, a kerékcsapágy, a lengőkar, elhasználódnak a gömbfejek, szilentek. Ezek figyelmeztető jelek. A folyamatos idegesítő kopogás már a végső jel. Nagy baj akkor van, ha eltörik a spirálrugó. Ezt nem szabad megvárni. A lengéscsillapító  felújítható, javítható, a spirálrugó nem. Ha elvesztette rugalmasságát, deformálódott, cserélni kell. A futómű időnkénti ellenőrzése és a szükség szerinti (igazán ritka) csere a legjobb megoldás.