AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Rugótányér választása.

Rugótányér teszi lehetővé a lengéscsillapítók méretes rugóinak stabil rögzítését. Ilyen rugótányér van a rugó felső és alsó végén. Másfajta az első és a hátsó lengéscsillapító esetében.

A rugótányér természetesen nem csak a rögzítést és közben a rugó mozgásának biztosítását szolgálja, de védi is a rugót a különféle szennyeződésektől.

A rugótányér hiba általában a lengéscsillapítónál előforduló hibák következménye. Ilyen egyszerű hiba például a rossz beállítás, ami miatt a rugó terhelése nem egyenletesen, szabályosan oszlik meg a rugótányér felületén, ami kopáshoz, majd lötyögéshez, kopogáshoz vezet.


Keresse meg autójához megfelelő rugótányért:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Egyértelműen a rugótányér hibája, ha eltörik, de nem egyszer ez sem a rugótányér hiba következménye, hanem szintén valamilyen okból létrejött extrém terhelésre vezethető vissza. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Rugótányér gumi

A rugótányér gumi a rugó és a rugótányér közé kerülve amortizálja a tányért ért ütéseket és csökkenti azok zaját is. Tehát az lehet mondani, hogy a rugótányér gumi egyfajta gumi rezgéscsillapítóként működik. A gumi ilyen szerepét a legjobban a gumi rugótányér valósítja meg. Itt nem egyszerűen gumi kerül a fém rugótányér és a rugó közé, hanem az egész rugótányér gumiból van. Természetesen speciális, a mechanikus terhelést jól bíró gumiból. Van olyan megoldás is, ahol a rugótányér gumi helyett rugótányér bőr van beszerelve. A rugótányér bőr szerepe ugyanaz, mint a rugótányér gumié. 

Rugótányér javítás

A rugótányér működésének leírásából már következtetni lehet arra, hogy a rugótányér javítás az esetek nagy részében a rugótányér gumi, vagy rugótányér bőr cseréjét jelenti. A nagy mechanikai igénybevétel következtében először mindig ezek az energiát amortizáló alkarészek „fáradnak el”. Az más kérdés, hogy abban az esetben is szokás a rugótányér gumi cseréje, ha más rugótányér hiba lépett fel, és rugótányért kell cserélni. Nem érdemes ugyanis, a bármennyire keveset kopott rugótányér gumikat az új rugótányér beszerelésekor bent hagyni.