AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Lengéscsillapító választása.

Lengéscsillapító kereső olcsó árakon minőségi gyártóktól, minden autótípushoz az alkatreszek.hu lengéscsillapítók, autórúgó, futómű kínálatában, tekintse meg teljes választékunkat!

 

Lengéscsillapító mérés segítségével autószervizünkben meggyőződhet annak állapotáról, cseréjének szükségességéről. Minőségi Kyb és Monroe termékeinket országosan kedvező áron rendelheti meg webáruházunkban! FIGYELEM! Az árak 1db-ra értendőek, autótípustól függően létezik jobbos, balos vagy mindkét oldalra szerelhető. Ahhoz, hogy a kellő lengéscsillapítást fenntartsuk, a lengéscsillapítókat mindig tengelyenként párban kell cserélni! 

Minden autóban négy lengéscsillapító található

Az autókban található lengéscsillapítókat a karosszéria, valamint a kerékfelfüggesztés között kell keresnünk. Klasszikusan a hidraulikus teleszkópos változatokat szokták alkalmazni a gyártók, melyek úgy néznek ki, mint egy henger, amiben egy dugattyú dolgozik, préseli át az olajat a furatokon vagy a szelepeken. Minden autóban négy, tengelyenként két lengéscsillapító dolgozik, léteznek egy- és ikercsöves kialakítások is. 


Keresse meg az autójának megfelelő lengéscsillapítót:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A kétcsöves konstrukcióknál mindkét, a külső és belső csövet is a tengelyhez szokták erősíteni, a dugattyút azonban a védőburkolattal együtt a karosszériához. Munkatérként a belső cső szolgál, míg a kipréselt kenőanyag kiegyenlítő teréül pedig a két cső közötti rész. Az egycsöves konstrukciónál nem alkalmaznak a gyártók külön kiegyenlítő teret, helyette nitrogéngázt, amit a mozgó dugattyú különít el a kenőanyagtól. 

KYB lengéscsillapító akció

Nem kell akció!

Áruházunkban folyamatosan kedvezményesek az árak! Üzletünkben megtalálhatóak gázos, olajos és sport lengéscsillapítók egyaránt. Webáruházunkban a következő márkák közül választhat: Al-ko, Bilstein, Boge, Corven, Delphi, Denckermann, Japanparts, JOPEX, Jp Group, Kyb, Magneti Marelli, Mapco, Metzger, Nipparts , Starline, Starmann, Vemo, Sachs és Monroe lengéscsillapítók. Kínálatunkban biztos megtalálja autójának legmegfelelőbb alkatrészeket, hogy biztonságban vezethessen mindig az utakon. Ha segítségre van szüksége az alkatrész kiválasztásában, akkor az autója adataival, alvázszámának megadásával kérjen segítséget ügyfélszolgálatunktól.

 

Hozza el szervizünkbe lengéscsillapító mérésre autóját, ahol szerelőink gyorsan és könnyedén megállapítják az állapotát, illetve, hogy szükséges-e felújítani, javítani vagy cserélni kell. Nálunk minőségi választék várja, országosan alacsony árakon!

Monroe lengéscsillapító akció

Olajos vagy gázos lengéscsillapítót válasszak?

Lengéscsillapító felépítése

Az általános hiedelem szerint a gázos lengéscsillapító sokkal jobb, mint az olajos verzió. Ám valójában, ha a hétköznapi, átlagos utcai használatot tekintjük, akkor nincs teljesítmény- vagy árbeli különbség a két kialakítás között. Ha presszió éri az olajnyomásos lengéscsillapító szárát, a dugattyú tágabb szelepein keresztül kiárad az olaj, a fenékszelep pedig csukva van. Ebben az állapotban a szárat eléggé könnyű benyomni. Ám ha elindul, akkor az olajnak a szorosabb szelepeken kell átpréselődnie a dugattyú felé. Ilyenkor a fenékszelep kinyitódik, hogy az olajnak szabad utat adjon, s így a szárat sokkal strapásabb kihúzni. 

 

Az olajos és gázos lengéscsillapítók működése nagyon hasonló, annyi különbséggel, hogy utóbbiban egy gázteret alakítanak ki a gyártók, amit alacsony nyomású nitrogénnel töltenek fel. Azonban ebben a típusban is van olaj – ennek felhígulása ellen véd a gáztöltet. Persze a gyakorlatban az olajos lengéscsillapító sem tud olyan könnyedén felpuhulni, ahhoz rendkívül nagy terhelésnek kell érnie a futóművet, felújított vagy új csillapítónál ez gyakorlatilag elő sem fordulhat. Egy szó, mint száz, lényegében nincs nagy minőség-beli eltérés a két kialakítás között, mindig az autó típusának megfelelő változatot rendelje.

 

Mindkettő feladata az autó úton tartásának biztosítása, azaz a futómű rugózásának, függőleges irányú mozgásának csillapítása. Abban az esetben, ha váratlanul kell irányt változtatni, akkor ez az alkatrész garantálja a kocsi menetstabilitását. Ezen túl biztosítja a rövidebb féktávot a szükséges szituációkban, mérsékeli az autó rázkódását és végül lassítja az abroncsok, futómű elemek elhasználódását.

Mire kell még figyelni lengéscsillapító rendelésnél?

Az utángyártott piacon számos, kiváló minőséget kínáló márka termékei közül válogathat, webáruházunkban a legnépszerűbbek a Monroe, Bilstein, Kyb Kayaba és Sachs lengéscsillapítók. Bármelyik gyártó mellett is döntsön, mindig az a legfontosabb, hogy az autóban található, gyártói előírásoknak megfelelő méretű alkatrészt válasszon, melyek megfelelnek a javasolt tűrési, csillapítási értékeknek. Amit még nem szabad elfelejteni, hogy erősen ajánlott párban, tengelyenként cserélni a lengéscsillapítókat – még akkor is, ha csak az egyik megy tönkre! A fékezésben és a kormányozhatóságban is romlást tapasztalhat, ha csak egy újat szereltet be a kocsiba. Az eltérő karakterisztikák miatt hamarabb fog elkopni az újonnan beszerelt darab. Ráadásul a gyártók is csak a párban cserélt teleszkópokra adnak garanciát, kizárólag olyankor, ha azonos hatásfokú lengéscsillapítók dolgoznak egy adott tengelyen.

Mikor kell cserélni, milyen lengéscsillapító hibára figyelmeztető jelek vannak?

Lengéscsillapító hiba tünetei

A lengéscsillapítók csereperiódusát erősen befolyásolja az úttest felszíne, minősége, valamint a sofőr vezetési stílusa. Sajnos az elhasználódás, tönkremenetel jelei nem mindig észlelhetőek egyből, legtöbbször fokozatosan romlik az állapotuk, amihez hozzászokhat a sofőr. Optimális körülmények között elegendő kb. 20 000 kilométerenként ellenőrizni őket, továbbá ajánlott a kocsi tavaszi felkészítésénél is, mivel a tél még az új lengéscsillapítókat is megterhelheti. Amennyiben a karosszéria imbolygását, a fékút hosszabbodását, az abroncsok egyenlőtlen kopását, kanyarodás közbeni lassulást vagy olajfoltokat tapasztal a teleszkópokon, minél előbb vizsgáltassa meg őket! Bármelyik jelet is tapasztalja, vigye azonnal szervizbe a járművet! Szervizünkben szinte pillanatok alatt bemérik az alkatrészt, és ha elhasználódott, akkor ki is cserélik. Még mindig olcsóbb időben cseréltetni, sokkal drágább lesz, ha sokáig jár a rosszal!

Adaptív lengéscsillapító

Manapság egyre nagyobb teret hódít az adaptív lengéscsillapító, mely működési mechanizmusából adódóan és az elektronikus segédletnek köszönhetően aktívabban, fokozottabban alkalmazkodik az épp aktuális üzemi körülményekhez (pl. útfelület). A hagyományos változatokkal szemben az adaptív típus stabilabb kormányzást, kanyarodást, fékezést, mindemellett nagyobb komfortot biztosít a sofőr és az utasok számára.

Monroe, a lengéscsillapítás és felfüggesztés technológia ismertetése.