Keresés terméktípus szerint

       Visszapillantó tükör

       Visszapillantó tükörA visszapillantó tükör karosszéria elem arra való, hogy a gépkocsi vezetője pillantson – mégpedig amilyen gyakran csak teheti – vissza, egészen pontosan hátra, oda, ahová csak akkor látna, ha erősen jobbra, vagy balra, még inkább hátra fordulna a vezetőülésben.

       A külső visszapillantó tükör könnyedén megsérülhet

       A visszapillantó tükör javítás a leggyakrabban az alkatrész beállítását szolgáló mechanizmus javítását jelenti. Persze az is előfordulhat, hogy tényleg a tükör foncsorozásán esett hiba kijavítását, de ez egyre ritkább, mivel ez a tükör gyakran több részből és bonyolult foncsorozásból áll, tehát inkább cserélik, mint javítják. 

       Ugyanez érvényes arra, ha a belső visszapillantó tükör, vagy a holttér tükör hibásodik meg. A belső visszapillantó tükör és a holttér tükör nincs felszerelve bonyolult elektronikus és mechanikus berendezésekkel, a mozgatásuk szinte kivétel nélkül kézzel történik.

       A külső visszapillantó tükör állítása

       Más a helyzet a külső visszapillantó tükör esetében. Itt az utastérből elektromos úton vezérelt és elektromos motor által mozgatott külső visszapillantó tükörtől egészen az ablak leeresztésével kézzel irányítható tükörig terjed a skála. A felső kategóriájú, de már a középkategóriájú kocsikban is, ma már kizárólag elektromos visszapillantó tükör van. Ezeknél a beállítás komfortja lényegesen eltérő, főleg, amikor a vezetőtől távol eső beállításáról van szó. Hogy ez milyen könnyen megy, az a visszapillantó kategóriájától és nem a gépkocsi márkájától függ. Tehát egy Suzuki visszapillantó is lehet olyan bonyolult technológiailag, mint egy Mercedesé. Vagyis az, hogy Suzuki visszapillantó, még nem mond semmit az alkatrész milyenségéről. Ha a visszapillantó tükör beállításakor hibázunk, akkor teljesen mindegy, hogy milyen – belső vagy külső – visszapillantónk van, semmire sem megyünk velük, mivel nem látunk a segítségükkel jól hátra. Hogy a jól beállított tükrök mit jelentenek, az benne van a KRESZ-ben, és röviden annyit tesz, hogy a lehető legjobban biztosítják a gépkocsi mögötti holttér belátását.

       Mi okozhatja a meghibásodását?

       A visszapillantó tükör nem csak mechanikai sérülés miatt mehet tönkre. Nem is gondolnánk, de az extrém hőmérsékletváltozások is negatív hatással lehetnek rá. A karcok, repedések orvosolásához elegendő magát a tükörlapot cserélnünk, míg mondjuk a rögzítőelemek kilazulásánál nem feltétlenül van szükség cserére. A szerkezet vezetékeivel is adódhatnak problémák: zárlatosak lehetnek, megéghetnek, elszakadhatnak, elkophatnak, de akár még oxidálódhatnak is. Ugyanígy fennállhat elektromos probléma, a biztosítékok kiégése. A szerkezet erőátviteli alkatrészeinél kialakulhat kenőanyaghiány. Fűthető tükrök esetében időnként gond szokott lenni a tükörmelegítővel is. 

       Kérjük válassza ki gépjárműve megfelelő gyártmányát!