AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kuplung pedál választása.

A kuplung az az alkatrész az autóban ami a sebességváltó, illetve a motor között helyezkedik el. A kuplung arra szolgál, hogy a motor által előállított energiát a sebességváltók felé a megfelelő mértékben tudja továbbítani. Ezt meg lehet oldani többféle módszerrel is, ebből következik tehát, hogy többféle kuplung létezik. A kuplungot akár főtengelykapcsolónak is lehet nevezni. A kuplung pedál ennek a fontos alkatrésznek az egyik része.

A kuplung pedál fontossága

A kuplung pedál az az alkatrész, amely lehetővé teszi a biztonságos indítást, kivédi a rángásokat, össze- valamint szétkapcsolja a sebességváltót, illetve a motort, kivédi a nagyobb terheléseket, végül pedig továbbítja a motor által létrehozott energiát, ami talán mind közül a legfontosabb feladata. A kuplungnak három része van: a kuplung szerkezet, a kinyomócsapágy, illetve a kuplung tárcsa. Amikor benyomjuk a kuplung pedált, akkor a motor és a sebességváltó között megszakad a kapcsolat, és a tárcsa el is távolodik a kuplung szerkezetétől. A kuplung pedál tehát igen nagy fontossággal bír. 


Keresse meg az autójához megfelelő kuplung pedált:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A kuplung pedál működése

A kuplung pedáljának lenyomásával felengedi a zárt helyzetet a vezető, ezt az indítást pedig üres helyzetben lehet elvégezni a kuplung pedál lenyomásával, majd pedig ezt a pedált lassan fel is kell engedni. Így egyes fokozatba hozzuk az autót, és a kuplung pedálját vezetés közben folyamatosan nyomjuk, hiszen minden egyes sebességváltás esetén a kuplung feladata az, hogy különböző mértékkel rendelkező terheléseket a lehető legmegfelelőbb módon továbbítsa. A váltókat akkor lehet szabadon mozgatni, amikor a kuplung pedál teljesen le van nyomva. Nagyon fontos, hogy a kuplung állapotát folyamatosan ellenőrizze, mert ha ez nem történik meg, és nem figyel arra, hogy hibás a kuplung, akkor akár súlyos balesetek is bekövetkezhetnek.