AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gázrugók választása.

Gázrugók felhasználásával oldják meg az autóknál az egyes nyíló és záródó alkatrészek megfelelő erő hatására megvalósuló, gyakran késleltetett zárását és nyitva tartását.

A gázrugók működése

A gázrugó működési elve azon alapul, hogy a gázt egy zárt térben össze lehet nyomni, és az így tárolt energiát a szükséges időben fel lehet nyitáshoz, záráshoz vagy bármilyen más mozgási energia létrehozásához használni. Nagy előnye a fém rugókkal szemben, hogy – míg azok anyaga idővel elfárad, azaz megváltozik a mozgatásukhoz szükséges erő nagysága - ,addig a gázrugóknál ennek az erőnek nagysága gyakorlatilag az idők végtelenségéig azonos maradhat. Természetesen azt feltételezve, hogy a gáz nem szökik a gázrugóból, illetve, a gáz nyomását befolyásoló külső hőmérséklet is bizonyos határárok között állandó marad, illetve a gázrugó mechanikus elemei nem kopnak el túlságosan. 


Keresse meg az autójához megfelelő gázrugó alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A gázrugók meghibásodása

A gázrugók legjellemzőbb meghibásodása, hogy mechanikus sérülés, vagy tömítési hiba miatt a gáz szivárogni kezd belőlük és nem képesekek tartani a kellő nyomást. Ilyenkor a rugó összeesik, alkalmatlanná válik bármi mozgatására vagy megtartására. Elképzelhető, hogy meg lehet szüntetni a szivárgás okát és a rugót újra lehet tölteni gázzal. A gyakorlatban azonban ez ritkán lehetséges ugyanis – éppen a szivárgás kizárása érdekében – a gázrugók olyan kompakt módon vannak összerakva, hogy azok újratöltésére nem kínálkozik mód, vagyis az általános gyakorlat a meghibásodott gázrugók cseréje.