AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gázpedál választása.

Gázpedál a neve az autóban a vezető lábánál található emelő karnak, amely arra szolgál, hogy benyomásával szabályozni lehessen az autó hengereibe jutó levegő és üzemanyag keverék mennyiségét, ezzel a motor fordulatszámát.

A gázpedál funkciója

A gázpedál alapvető funkciója az üzemanyag adagolás szabályozása. Ez sok esetben egy másik pedállal együtt, a kuplung pedáljának a segítségével történik. Az egyes sebességfokozatok közötti választás, sebességváltás esetén a kuplung választja szét az éppen összekapcsolt fogaskerekeket és teszi lehetővé más átmérőjű fogaskerekek csatlakozását, amivel a főtengely azonos fordulatszáma esetén a meghajtott tengely más fordulaton tud üzemelni. Sebességváltáskor a vezető leveszi a lábát a gázpedálról, ahogy fékezéskor is, egyébként pedig úgy nyomja a gázpedált, hogy az autó sebessége a légellenállás és a súrlódás ellenére egyenletes legyen, vagy – ha kell – gyorsuljon.


Keresse meg az autójához megfelelő gázpedál alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A gázpedál kialakítása

A gázpedál úgy van kialakítva, hogy formája teljesen eltérő legyen a fék- és a kuplung pedál formájától, már csak azért is, mert nem tanácsos azokat vezetés közben összekeverni. Ezen kívül arra is tekintettel kell lenni, hogy ez az a pedál az autóban, amelyet a vezető a leghosszabb időn keresztül kénytelen folyamatosan és gyakran azonos erővel nyomva tartani. Ezért is nagyon lényeges, hogy formája és a nyomással szembeni ellenállása olyan legyen, ami nem fárasztja túlságosan a vezető lábát, mert a pedál nyomva tartásakor a cipő sarkával az autó padozatára tud támasztani.