AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fogantyúk választása.

Fogantyúk tömkelege található egy-egy autóban. Funkciójuk a nevükben van: arra valók, hogy az utasok és az autó vezetője segítségükkel meg tudjanak valamit az autóban ragadni, hogy kinyissák, becsukják, meghúzzák, benyomják.

A fogantyúk funkciója

A fogantyúk segítségével lehet például behúzni az autó nyitott ajtaját, kinyitni a motorháztetőt, a csomagtartót, vagy – tulajdonképpen – fogantyúnak számít az autó kilincse is. Minden olyan alkatrész, amit az utas, vagy a vezető megfog és elfordít, meghúz, betol az valójában fogantyúnak tekinthető. Ezen az alapon a sebváltónak az a része, amelyet a vezető a sebességváltáskor megfog, ugyancsak egy fogantyú, ahogy a kézi ablakemelő le- és feltekerésre alkalmas karja is a fogantyúk nagy családjához tartozik. Kialakításuk, formájuk rendkívül sokszínű, de mindegyikre jellemző, hogy az emberi kézhez idomul. 


Keresse meg az autójához megfelelő foganytúkat:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A fogantyúk cseréje

A fogantyúk általában akkor szorulnak cserére, ha eltörnek, elrepednek, néha elkopnak. A leggyakoribb eset, hogy a fogantyú azért megy tönkre, mert a vele, a segítségével mozgatott dolog megszorult, nem lehetett valamiért megmozdítani és az ekkor fellépő túlzott erő a fogantyú sérülését eredményezte. Magyarul: ha a fogantyúval nem tudunk valamit a szokásos erővel mozgatni, akkor nem igazán éri meg „csak azért is” neki esni, és rángatni. Ez csak oda vezethet, hogy – a dolog marad a helyén – a fogantyú viszont a kezükben. Ilyenkor, ha a fogantyú rögzítő eleme kiszakad, maradandó sérülést szenved, már csak a fogantyú cseréje segíthet.