AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fedelek, sapkák választása.

Fedelek, sapkák védik az autó egyes külső nyílásait, amelyeken keresztül általában valamilyen folyadékot, néha levegőt lehet az autóba adagolni. Ezek az első ránézésre egyszerű alkatrészek néha egészen komplikáltak tudnak lenni.

Fedelek, sapkák, amik nem is olyan egyszerűek

A fedelek, sapkák első számú funkciója, hogy megakadályozzák illetéktelen, nem odavaló anyagok bejutását az autó töltő nyílásaiba. Az autós leggyakrabban az üzemanyagtöltőnél, az ablakmosó tartálynál, vagy a hűtővíztartálynál, az olajtöltő nyílásnál találkozik velük, de jó tudni, hogy e csoport – talán legegyszerűbb tagja – a gumiabroncs szelepének gumi sapkája is. A fedelek, sapkák általában akkor válnak fontosság, ha meghibásodnak, vagy elvesznek. Pótlásukkor derül ki, hogy némelyikük egészen összetett feladatokat lát el, hiszen – például a hűtőnél, vagy a benzintartálynál, a záró elemek nyomás alatt működnek és még a szellőzést is biztosítaniuk kell. 


Keresse meg az autójához megfelelő fedeleket, sapkákat:


Fedelek, sapkák cseréje

A fedelek, sapkák is meg tudnak hibásodni, képesek valahogy elveszni, ezért néha cseréjükre van szükség. Ne legyünk sem könnyelműek, sem nagyvonalúak ilyenkor és – akármilyen nagyképűnek is hangzik – nagyon figyeljünk oda, milyen alkatrészre cseréljük a régit, mert a fedelek, sapkák a záráson kívül az egyes rendszerek szerves részét képezve, azok szellőzésében, a lecsapódó anyagok visszavezetésében, a nyomás fenntartásában is kulcsszerepet játszanak. Mondjuk mindjárt a legfontosabb: az elveszett, letörött, meghibásodott fedél, sapka nélkül ne induljunk el! Hiánya súlyos problémákat okozhat még a motor működésében is, és a filléres csere helyett nagyon mélyre kell aztán a zsebbe nyúlni.