AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autóajtó határoló választása.

Autóajtó határoló gondoskodik arról, hogy az autó ajtaja ne lengjen ki túlságosan is hátra a kinyitásakor, ne károsodjon ezzel a vasalása, illetve könnyebben kezelhető legyen, ne sérthesse meg a mellett álló autót.

Az autóajtó határoló a biztonságot szolgálja

Az autóajtó határoló egy olyan kis mechanikus szerkezet, ami nem engedi, hogy az autóajtó nyitásakor az túlságosan nagy szögben nyíljon, mert az kárt okozhat a zsanérban. Egy másik fontos funkciója, hogy – mintegy két fokozatban működve – az első fokozatban, amikor nem nyitották ki túl nagy íven az ajtót, visszahúzza azt, hogy biztonságosan magától rögzítődjön a karosszériához. Ez azt jelenti, hogy csökken a veszélye a nyitott ajtóval indulásnak, annak, hogy a nyitott ajtó sérüléseket okozzon a kocsi mellett álló emberekben vagy tárgyakban. Alapesetben az ott parkoló másik autóban. 


Keresse meg az autójához megfelelő autóajtó határoló alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Az autóajtó határoló könnyen túlfeszíthető

Az ajtóhatároló tehát az ajtó mellett, az autó környezetében lévőket is védi. Ha eléggé nagy íven nyitottuk ki az ajtót, akkor az autóajtó határoló már nem húzza vissza az ajtót, de egy behatárolt szögnél nem is engedi jobban kinyílni. Ez ugyancsak a biztonságot fokozza, azon kívül, hogy megakadályozza az ajtó „kifordulását” a tengelyéből. Természetesen az ajtónál is túl lehet feszíteni a „húrt”. Erővel túlságosan kinyitni az ajtót, de az is előfordul, hogy belekap a szél, esetleg valaki, vagy valami meghúzza az ajtót és így deformálja az ajtóhatároló alakját, esetleg tönkre is megy. Ilyenkor kell újat vásárolni és a meghibásodottat minél hamarabb kicserélni.