AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ajtógomb választása.

Ajtógomb a neve annak a lenyomható és felhúzható zárszerkezetnek, amellyel az autó ajtaját be lehet zárni, úgy, hogy azt sem kívülről, sem belülről a gomb felhúzása nélkül nyitni ne lehessen.

Az ajtógomb működése

Az ajtógomb csak az ajtó zárszerkezetének külső, látható része, mint a normál záraknál a kilincs. Alatta bonyolult mechanizmus rejtezik a kárpit mögött, amely az ajtó lezárását teszi lehetővé úgy, hogy a kilincs lenyomásával se lehessen az ajtót kinyitni, se belülről, se kívülről. Ennek biztonsági szerepe van és a bent ülőket egyszerre védi az ajtó véletlen kinyílásától, de attól is, hogy az álló autóban kívülről ártó szándékkal az utasokra vagy a vezetőre nyissák az ajtót. Utóbbira jellemző eset, amikor a piros lámpáknál tevékenykedő tolvajok az autó ajtaját feltépve ragadnak el értékeket főleg a hátsó ülésről.


Keresse meg az autójához megfelelő ajtógombot:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Az ajtógomb meghibásodása

Az ajtógomb a zárszerkezet mechanizmusának külső látható részeként úgy van kialakítva, hogy azt két ujjal meg lehessen fogni és le lehessen nyomni, vagy fel lehessen húzni. Ezért általában műanyagból készül, ami praktikus, olcsó, de hosszas használat után deformálódni, törni képes, vagyis meghibásodhat, ami szükségessé teheti a cseréjét. Beszerzése nem terheli meg látványosan a pénztárcánkat, de oda kell figyelni, hogy a márkának és a modellnek megfelelőt rendeljünk belőle. Beszerelése sem bonyolult, hiszen az esetek nagy részében csak egy csonkra kell rácsavarni.