AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Rögzítőfék választása.

Rögzítőfék a hivatalos neve a köznyelven csak kéziféknek nevezett féknek, amit egyébként valóban szinte kizárólag arra használnak az autósok, hogy a leállított járművet az elgurulás ellen rögzítsék.

A rögzítőfék funkciója

A rögzítőfék alapfunkciója tehát az autó egy helyben tartása és ez akkor is igaz, ha van olyan – rendszerint vészhelyzet – amikor a gépjármű megállítására kell a rögzítőféket használni. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha valamilyen hiba következtében a pedállal működtetett fékrendszerben hiba keletkezik. Ilyen lehet, hogy a fékolajvezeték sérülése miatt elfolyik a fékfolyadék. Ez nagyon ritkán tud csak előfordulni, mivel a rendszer erősen túl van biztosítva az ilyen esetek ellen is. A kézifék vészhelyzeti felhasználására azonban már az is elég indok lehet, hogy a guruló autó megállításához nem férünk a fékpedálhoz, mert – mondjuk – nem vagyunk az autóban, mellette futunk.


Keresse meg az autójához megfelelő rögzítőféket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A rögzítőfék működése

A rögzítőfék általában a két hátsókereket fékezi be. Rendszerint egy karral lehet működésbe hozni, amely bowdennel mozgatja a hátsó fékrendszer megfelelő alkatrészeit. Maga a kézifék karja pedig úgy van megoldva, hogy egy adott helyzetben rögzíteni lehet, vagyis amíg nem oldják behúzott állapotban marad. Vannak olyan autómárkák is, ahol a rögzítőfék is lábbal működtethető. A működéséből eredően a rögzítő fékbe nincs semmilyen hidraulikus vagy egyéb rásegítő rendszer beépítve, így a motor működése, vagy áramtalanított autó esetében is ellátja a funkcióját.