AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fékpofa készlet dobfékhez választása.

Fékpofa készlet dobfékhez - a dobfékek, amelyeket általában az autók hátsó kerekeinél használnak, egy fékdobból és annak belső palástjához szorított fékpofákból állnak. A Kovács Autó fék mechanika webshop kínálatában nem csak dobfékhez talál alkatrészeket, de számos egyéb termékhez is. Böngésszen teljes kínálatunkból!

Fékpofák szerepe a dobfékben, a fékpofa készlet dobfékhez tartalma

A fék munkahenger olajnyomása a fékpofákat nekifeszíti a fékdobnak és a keletkező súrlódó erő fékezi azt. A fékpofák acéllemezből sajtolással és hegesztéssel, illetve alumíniumötvözetből öntéssel készülnek. A súrlódóbetétek műanyagból, acél-sárgaréz fémszálakból, vagy grafit-cellulózból.


Válogasson az autójához megfelelő dobfékhez való fékpofa készlet választékból:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A fékdobok általában az autó egész élettartalma alatt képesek teljesíteni a feladatukat. Ez azért lehetséges, mert a fékpofák puhább anyagból vannak, ezért a fékdob helyett ezek gyorsabban kopnak el, mint ahogy a fékdob belseje, ezért többször is cserélni kell őket.

Fékpofa készlet dobfékhez

Fékpofa készlet dobfékhez cseréje

A fékpofákat akkor kell cserélni, ha a fékdob belsejével érintkező és így nagy igénybevételnek kitett súrlódóbetétek elkopnak. Akkor viszont tanácsos ezt mindkét hátsó kerék esetében elvégezni, mert nem praktikus és nem is veszélytelen a két keréknél külön időpontban cserélni a pofákat. Nem praktikus, mert sokkal többször kell szervizbe menni és veszélyes, mert a nem egyformán kopott fékpofák a fékezésnél félre húzhatnak. A két keréknél a fékpofák egyidejű cseréjét megkönnyítendő forgalmazzák a fékpofákat készletben, ezért ajánljuk a fékpofák hosszabb élettartama végett is a fékpofa készlet dobfékhez kategóriánkban keresse meg autójához megfelelőt. Ár tekintetében sincs nagyobb különbség, mintha csak fékpofákat vásárolna.

Hogyan fékez a dobfékben a fékpofa?

Dobfék fékpofa alatt a fékdobban, fékezéskor a dob belső feléhez szorított kopás gátló anyaggal befedett alkatrészt értjük. A fékpofának a fékezéskor nem csak a nagy súrlódást, de a keletkezett hőt is jól kell viselnie. A fék a dobfék esetében úgy működik, hogy egy mechanizmusa, egy bowden, vagy egy rúd egy kar segítségével elforgatja a fékkulcsot, amely fékpofákat nyitja és így a fékpofák súrlódóbetéttel ellátott felülete a dob belső felületéhez nyomódik. A pofák és a dob közötti súrlódóerő gátolja a kerekeket a forgásában. Érdemes tudni, hogy a fékezés folyamatában a fékdob forog, a fékpofák pedig állnak. A súrlódóbetétek, amelyek kopás- és hőálló anyagból vannak a fékpofákra szegecseléssel vagy ragasztással vannak felszerelve, ezeket mind megtalálja a fékpofa készlet dobfékhez alkatrész keresőnkben.

Fékpofa készlet dobfékhez

 

Mikor cserélendő a fékpofa készlet dobfékhez?

A dobfékben a fékpofákat csak ritkán kell cserélni, mivel a rájuk ragasztott, vagy szegecselt betétek kopnak el használat közben. Hogy a betétek cseréjére mikor kerüljön sor, azt nehéz megmondani, mert nem látni bele a fékdobba, nehéz megállapítani mennyire kopottak a betétek. Ezért kerékcsere esetén mindig érdemes élni a lehetőséggel és megnézni mennyire használódtak el. Szegecselt betétnél a felszínre bukkanó szegecsek tönkre teheti a dob belsejét A ragasztottnál ez nem fordulhat elő. Ott akkor kell cserélni, ha a betét vastagsága kisebb, mint 2 milliméter. A fékpofa készlet dobfékhez újra váltására pedig kizárólag akkor van szükség, ha az valamilyen mechanikai sérülést szenved, például eltörik, vagy a szegecselés alkalmával meghibásodik. Fékpofa készlet dobfékhez vásárlás esetén kizárjuk az elhasznált rögzítő elemek és egyéb tartozékok eltörésének, szabadon mozgásának lehetőségét, hiszen ezek is újak, erősek lesznek, egyszerre használódnak tovább a fékpofával.

Fékpofakészlet cseréje dobfékben