AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Féknyereg választása.

Féknyereg akciós árakon az alkatreszek.hu széles fék mechanika kínálatában, vásároljon olcsón minőségi alkatrészeket és ismerje meg az alkatrész működését, a csere menetét!

Az autók féknyereg cseréje akkor szükséges, ha már lötyög, lóg, és nem lehet megfelelően rögzíteni.

Féknyereg szorítja a fékpofákat a féktárcsához, és az így létrehozott hatalmas súrlódási erő fékezi le az autót. A nyereg állapotától nagy mértékben függ a fékrendszer többi alkatrészének hatásfoka is, ezért ha meghibásodik, azonnal cserélni kell.


Keresse meg az autójához megfelelő féknyerget:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok

Állapotától nagy mértékben függ a fékrendszer többi alkatrészének hatásfoka is, ezért ha meghibásodik, azonnal cserélni kell. Mivel a tárcsafék úgy működik, hogy a tárcsát két oldalról szorítják fékezéskor a fékpofák, ezért a féknyereg valóban úgy tartja azokat össze, mint egy nyereg, felülve a tárcsa peremére. 

Autó féknyereg

Ha a féknyereg meghibásodik, engednek a mozgását biztosító hidraulika tömítései, esetleg a nyereg maga megkopik, meglazul, akkor a fékhatás romlani fog. A legrosszabb esetben olyan nagy időeltérés lesz a fékpedál megnyomása és a fékhatás létrejötte között, ami már balesetveszélyt jelenthet. Ilyenkor mondják, hogy a féknyereg lóg. Hallani, hogy zörög a fék, a kocsi rázkódik tolatáskor. Ilyenkor már nem segít más, csak a féknyereg cseréje. Ez otthon is elvégezhető, főleg, ha beszerzünk hozzá egy féknyereg-felújító készletet. Arra azonban ügyeljünk, hogy melyik féknyereg a jobbos és melyik a balos, mert az nem mindegy. A csere után a hidraulikát fel kell tölteni, a szelepeket légteleníteni szükséges.

A féknyereg beszerzése

A féknyereg beszerzésénél is az autó márkája és típusa a kiindulási pont. Innentől kezdve nagy a választék a kiváló minőségű féknyergekből. Hogy csak a legismertebb és a leginkább ajánlott márkákat említsük: Remsa féktárcsa, Ruville féktárcsa, Lpr féktárcsa, Ate, Brembo, Textar féktárcsák, Denckermann, Febi, Delphi féktárcsák, Zimmermann, Ferodo, Trw féktárcsa, Bosch és Roadhouse féktárcsák. Egyes autómárkáknál azonos típuson belül is eltérő méretű féktárcsákat szereltek egyes szériák szerint. Ezért itt a megrendelésnél pontosítani kell a gyártási évvel, hónappal is az adatsort, amivel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

 

Féknyereg hallatán eszünkbe juthat a felnik közül feltűnően kivillanó festett alkatrész, de most nem a dizájnról esik szó. Összegyűjtöttük funkcióit, hibáinak jeleit és javaslatokat javítására.

A tárcsafék előnyeit ma már minden autógyár hasznosítja, de nézzük mi a szerepe a féknyeregnek.

Az állandó fejlesztés törvényszerűen megváltoztatta a fék kiválasztásának szempontjait. A stabilitás egyre fontosabbá vált. A dobféknél a fékezés következtében fellépő súrlódástól megnyúlik a fékdob, ami a fék teljesítményének csökkenéséhez vezet. Ezt a pedálút meghosszabbodása jelzi. A tárcsaféknél ez a megnyúlás sugárirányban megy végbe és ezáltal nem befolyásolja a hatékonyságot. A szabadon levő féktárcsákat a menetszél folyamatosan hűti, úgyhogy egy lényegesen nagyobb megterhelés sem lehet negatív hatással a fékezésre. A Bendix kifejlesztette az úszó rendszerű féknyerget, ami nélkül ma már elképzelhetetlen a modern autóipar. Egy közepes űrtartalmú személyautó lefékezése elől tárcsafékek, hátul pedig dobfékek segítségével történik.

Két fajtája van: fix, ami legalább 2 dugattyús és az úszónyereg

V. sorozatú új generációs tárcsafék:

Minden fontos üzemeltetési, működési optimalizálással rendelkeznek. Vezetésüket a fixen álló féknyeregtartóra erősített csúszópersely (csúszka) biztosítja.

Előnyei:

  • A nyereg billenésmentes mozgása a csúszópersely teflonnal bevont vezetőperselyén.
  • A kerületi erőket a kerékfelfüggesztésre felerősített féknyeregtartó fogja fel.
  • A rögzítőfék önműködő utánállítása hidraulikus módon.
  • Egyszerű fékbetétcsere: a nyerget kioldani és felemelni.

A fix féknyereg beépítésekor nem szabad felcserélni a bal és jobboldali féknyerget.

Ez a tévedés gyakran előfordul. A légtelenítésekor a fékfolyadék a fék alsó részébe hatol, míg a levegő a felső részbe kerül. Ezért minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a légtelenítőcsavar valóban a féknyereg felső részén van-e. Egy 4. szériás Composit fék cseréje egy azonos átmérőjű 4. Szériás monobloc fékkel minden további nélkül lehetséges azzal a feltétellel, hogy a Monobloc-fékhez járó éket felhasználják. A fékbetét hibás kiválasztásának elkerülése miatt, javasoljuk a tengelyenkénti egyidejű cserét. A rögzítőfékes féknyergen levő fékbetét cseréjénél a dugattyút feltétlen vissza kell forgatni és pozicionálni, hogy a dugattyún levő jelzés felfelé a légtelenítő csavar irányába mutasson.

Diagnózis, hibák és javítási javaslatok

Az egyes dugattyúk helyzete:

Diagnózis Javítás
Aszimmetrikus kopás lehet egy fix féknyergen levő fékbetéten a szorult dugattyú vagy a vezetőpersely miatt. A megrongált féknyereg vagy a vezetőpersely cseréje.
A túl mélyen benyomható a fékpedál, ha a féknyereg le van levegősödve. Egy fékolajjal töltött átlátszó csövet kell erősíteni a légtelenítő csavarra és függőlegesen kell felakasztani. Ha a csavar meglazításával légbuborék jelenik meg a csőben, akkor a féknyereg okozza a zavart. A hibás féknyerget ki kell cserélni.
Tolatáskor zörgő 4. szériás bendixes fék. A csapszeget cserélni kell.
A légtelenítő csavar megszakadt. Cseréjére nincs mód, a nyerget kell kicserélni.