AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kuplung bowden választása.

Kuplung bowden kereső autójához országosan kedvező árakon és széles választékban az alkatreszek.hu bowdenek kínálatában. Ismerje meg a kuplungbowden hibáit és helyes beállítását!

Kuplung bowdenek is elhasználódnak az autónkban!

Kuplung bowden, vagy más néven automata feszítős bowden, köti össze a kuplung pedált a kinyomócsapággyal, tehát ő továbbítja a kuplungpedáltól érkező „parancsot” a tengelykapcsolónak. Az automata verzió esetében egy automata mechanika gondoskodik a megfelelő feszességről, szemben a kézi állítós bowdennel.


Keresse meg az autójához megfelelő kuplung bowden alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Kuplung bowden hiba esetén gyakran elkerülhetetlen a cseréje. Ha például elszakad a kuplungbowden, nincs mit tenni, sürgősen el kell végezni a kuplung bowden cserét hiszen ilyen autóval nem szabad közlekedni. Ha véletlenül sikerülne is működő kuplung nélkül kierőszakolni a sebességváltást, biztosan nem örülnénk a következményeknek, hiszen ezzel komoly károkat okozhatunk. Sérülhet ugyanis a motor. A legjobb, amit tehetünk hasonló helyzetben, ha hívunk egy autómentőt és egy szakszervízbe vitetjük az autónkat. 

Kuplung bowden hiba és beállítása

Autó kuplung bowden

A kuplung bowden hiba – ha nem szakadásról van szó – arról ismerhető fel, hogy nehéz benyomni a kuplungpedált. A váltókar nehezen jár, beragad, esetleg nem is érezhető, hogy pontosan kapcsolt-e. Különösen a hátramenet nehezen kapcsolható. Ha ez a hiba tapasztalható egy nem automata kuplung bowden esetében, sokszor elég a kuplung bowden állítás. A motortérben van a kuplungbowden állítórésze, ami egy anyából, és egy hosszú hasábból áll. Az anya rögzíti a hasábot, amivel állítani lehet a bowdenen. A kuplung bowden a viszonylag olcsó alkatrészek közé tartozik, néhány ezer forintért a jó minőségű gyári kuplungbowden is megvásárolható az autónkhoz.

 

A fék és kuplung bowden fajtájának kiválasztása az alkalmazás szerint történjen: a terhelés, a szükséges hajlékonyság és a működési feltételek szerint.

Fék és kuplung bowden felépítése és diagnosztikája

Jelenleg az autógyártásban két csoportra oszthatjuk azokat a tevékenységeket, ahol bowdent alkalmaznak. A kézifék vagy rögzítőfék működtetésére. A gázpedál vagy kuplung működtetésére. Funkció: A rögzítőféknek egy 18%-os lejtőn meg kell tudnia tartani a gépjárművet.

  Felépítés Eredmény
Bowden A többsodratú bowdenek acéldrót-kötegből állnak. A bowden hajlékony, hogy huzaljai egymáson csúszni tudjanak. A hajlékonyság a huzalok száma szerint emelkedik; és csökken, ha azok átmérője vastagszik.
Vezetőcső Acélból készül, és a hagyományos bowdeneknél kerek vagy lapos huzalokból áll. A vezetőcső burkolata annak külső védelmére szolgál.
Burkolat A lapos vezetőcső jobb csúszást és alacsonyabb kopást tesz lehetővé. Az Allied Signal Bendix burkolatai pvc bevonatúak.
1+6 sodratú hajlékony bowden egyenként 7 huzallal 25/100-as átmérővel. Szakítószilárdság: 460daN
Vezetőcső, kerek huzal:Vezetőcső, kerek huzal
Bowden keresztmetszet rajz Vezetőcső, trapéz formájú huzal:Vezetőcső, trapéz formájú huzal
Autó kuplung bowdenek

 

Ajánlás:

Fontos, hogy rendszeres időközönként megbizonyosodjunk róla, hogy a kézifékbowden szabadon csúszik. A szoros vagy kemény bowdeneket cserélni kell.

Fontos:

A rögzítőféket csak a bowdenen vagy a betéteken végzett beavatkozások alkalmával szabad beállítani.

Ajánlás:

Azon gépjárműveknél, amelyek automatikus utánállítóval ellátott fékekkel vannak felszerelve, a kézifékkar számára nagyobb üresjárati útra van szükség. Ez a betétek kopása esetén kifogástalan beállítást teszi lehetővé.

1 primerbowden, 2 és 3 szekunder bowden jobbról és balról 1 primerbowden, 2 kettőzött szekunder bowden Csak szekunderbowden
1 primerbowden, 2 és 3 szekunder bowden 1 primerbowden, 2 kettőzött szekunder bowden Szekunderbowden

Kézifékbowden:

Diagnózis Beavatkozás
A kézifék rossz kioldása Bowden(ek) cseréje
A fékek túlzott felforrósodása Bowden cseréje

Kuplungbowden:

Diagnózis Beavatkozás
A kuplungpedál ellenható mozgása Bowden cseréje
A kuplungpedál helytelen visszaállása Bowden cseréje