AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kilóméteróra spirál választása.

Kilométeróra spirál segítségével mechanikusan mérhető az autó sebessége. A mintegy két méter hosszú speciális bowden a kerekek fordulatszámát viszi át a kilométerórában lévő tárcsára, amely a mutatót mozgatja egy számozott tábla előtt. A kilométeróra spirál mellett számos más bowdenek is kaphatóak, böngésszen teljes kínálatunkból!

Kilométeróra spirál alkalmazása

Ma a kilométeróra spirál inkább csak a motorkerékpároknál alkalmazandó, mert az újabb típusú autóknál elektromos jeladó juttatja el a szenzorral mért fordulatszámadatokat a kijelzőhöz. A lényeg, hogy a tengelykapcsolónál mért fordulatot, amitől a jármű sebessége függ, egy fogaskerék adja át a bowdennek, amely átvéve a forgást, továbbítja azt a kijelzőhöz.


Keresse meg az autójához megfelelő kilométeróra spirál alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ott újabb, immár nem mechanikus, hanem mágneses áttétel útján egy mutató jelzi ki a végeredményt. Vagyis ilyen módon láthatjuk a számlapon vagy kijelzőn, hogy hány kilométert tesz meg a jármű óránként, azaz mekkora a sebessége kilométer/órában mérve. 

Kilométeróra spirál cseréje az autókban

Autó kilométeróra spirál

A kilométeróra spirál javítható ugyan, cserélve a szakadt bowdent, illetve a megkopott csatlakozókat, de ennél az alkatrésznél jellemzőbb a csere. Hogy baj van a spirállal, annak a legbiztosabb jele, hogy ugrál a kilométeróra kijelzőjében a mutató. Ennek oka, hogy a kilométer-óra spirál állandóan tekeredik, ami előbb vagy utóbb az anyag elfáradása miatt oda vezet, hogy a spirál megugrik a saját tengelye körül. A másik leggyakoribb hibaforrás az, hogy a spirál és a tengelykapcsolónál található csonk nem csatlakozik jól a kilométeróra spirálhoz, kikopott, ezért nem a pontos fordulatszámot továbbítja, vagy időnként ez is megugrik. Előfordulhat még a bowden szakadása is, amitől teljesen meghal a műszer. Az egyes márkákhoz és típusokhoz eltérő kilométer spirál jár, ezért oda kell figyelni a beszerzésnél.