AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gázbowden rudazat választása.


Gázbowden rudazat gondoskodik arról, hogy a bowdenes gázpedál benyomásakor a pillangószelepet egy mechanizmus a megfelelő állásba helyezze, ami ezzel a motor hengerébe áramló üzemanyag-levegő keverék mennyiségét szabályozza.

 

A gázbowden rudazat működése

 

A gázbowden rudazat tehát nem más, mint a bowden másik végén lévő mechanizmus, ami a vezetőn lábával a gázpedálra kifejtett nyomásnak megfelelő elmozdulást okoz. Ez ilyen egyszerű, de azért ennél valamivel bonyolultabb rendszert jelent. Jelentőségét csak akkor érzékeljük, ha a bowden elszakad, a rudazat elválik a bowdentől és nem látja el a feladatát. Akkor viszont nagy a baj, mert gyakorlatilag elvesztettük az uralmat az autónk fölött és a motor azt tesz, amit akar, akár fel is pöröghet és önálló életre is kelhet. 


Keresse meg az autójához megfelelő gázbowden rudazatot:


A gázbowden rudazat cseréje

 

A gázbowden ruzdazat és maga a gázbowden nem kifejezetten a ma autójának az alkatrésze. Főleg azért, mert a mechanikus vezérlés és benne a bowden, a végén a rudazattal sérülékeny, vagyis az autó irányításának erősen sebezhető eleme. Nincs az a bowden, ami el ne tudna szakadni, meg ne tudna nyúlni. Ezért amikor a gázbowden rudazat cseréjére gondolunk, akkor a ma emberének már az elektromos gázpedál lebeg a szeme előtt, amelynél a pillangószelepet a vezető lábával nem bowden köti össze, hanem drótok, amelyeken elektromos jelek haladnak egy komputer közbeiktatásával, a biztonság kedvéért két potenciométerhez. Ez persze – mint minden elektromos kütyü – el tud romolni. Ilyenkor a bosszankodás helyett gondoljuk azt, hogy elszakadt a bowden.