AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Üzemanyagszűrő választása.

Üzemanyagszűrő minden dízel és benzin üzemű autótípushoz az alkatreszek.hu autószűrők kínálatában, tekintse meg minőségi kínálatunkat és olcsó árainkat! Üzemanyagszűrő cserével az autók teljesítménye is javul.

Üzemanyagszűrő feladata az üzemanyag rendszer tisztán tartása

Az üzemanyagszűrő cseréje időnként elő van írva, a kényes dízelmeghajtású kocsiknál is nagyjából 30 - 40 ezer kilométer futásteljesítmény után, feltéve, ha kifogástalan üzemanyagot használunk. Általában minden második olajcserénél javasolt az üzemanyagszűrő cseréje.


Keresse meg az autójához megfelelő üzemanyagszűrő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A Common-rail rendszereknél igazából majdnem minden olajcserénél jó lenne cserélni az üzemanyagszűrőt a hosszabb élettartam miatt. Egyes kocsiknak részecskeszűrőjük van, ezek fantasztikus biztonságot adnak, cseréjük is csak mintegy 160 ezer kilométer megtétele után esedékes, és bizony nem olcsó mulatság, ráadásul szakszervizt igényel. De a kopott motor többet fogyaszt, az élettartama lerövidül. Termékpalettánkon megtalálhatók a közkedvelt Hengst, Filtron, Sct, Denckermann, Delphi, Bosch, Vasco Filter, Mann üzemanyag szűrők mellet az AcDelco, Blue Print, Sofima, Ufi, Nipparts, Purflux, Sct, Mecafilter, Mahle-Knecht, Kiak, Japanparts márkák is.

Üzemanyagszűrő feladata

Az üzemanyag szűrő arra szolgál, hogy megakadályozza a hajtóanyagokban lévő szennyeződések bejutását a motorba. Emellett az üzemanyag szűrő feladata az is, hogy már a karburátorig, az injektorig, vagy a dízeles kocsiknál a porlasztóig se jussanak el a kisebb vagy nagyobb anyagrészecskék, amelyek eltömíthetik az üzemanyag befecskendező rendszert, s ezáltal ronthatják a motorok hatásfokát, károsíthatják azokat, vagy megakadályozhatják a működésüket.

Több üzemanyagszűrő is van a kocsiban

Üzemanyag szűrőkből ezért több is található az autókban. Rögtön a hajtóanyag betöltő nyílásnál van egy üzemanyagszűrő, amelynek a szerepe csupán az, hogy a nagyobb alakos szennyező anyagok bejutását megakadályozza az üzemanyagtartályba. Ezt követően típusonként eltérően a tartály előtt, vagy után újabb üzemanyag szűrő gondoskodik a szennyezést jelentő anyagrészecskék leválasztásáról. A karburátorok, injektorok, illetve a porlasztók előtt pedig újabb üzemanyagszűrő helyezkedik el, amelyek immár a legkisebb anyagokat sem engedik tovább. Általában ezeknek az üzemanyagszűrőknek a cseréje a legkönnyebben végrehajtható és a leggyakoribb. Az üzemanyag szűrő a használat után veszélyes hulladéknak számít, ezért valamennyi üzemanyag szűrő a lecserélése után különleges figyelemmel történő hulladékkezelést igényel.

Üzemanyagszűrő autóalkatrész

Az üzemanyagszűrő azt akadályozza meg, hogy a motor égésterébe szennyeződések kerüljenek. Webáruházunkban minden autótípushoz, tőbb márkából vásárolhat szűrőket alacsony árakon.

Üzemanyagszűrő dízel és benzin üzemű autóknál egyaránt nélkülözhetetlen a motor védelmében 

Különösen a nagy kompressziójú dízelmotorok érzékenyek a kopásra, a dízelüzemanyagot, a dízelolaját tehát még gondosabban kell szűrni, ha lehet. Az üzemanyagrendszer elvileg egy teljesen zárt rendszer. Oda idegen anyag nem juthat bele, de tankoláskor lecsavarjuk a tanksapkát, megnyílik a rendszer, a szél is befújhat valamit, a sapkáról is behullhat valamilyen szennyeződés, a rendszer megbontásakor is kerülhet bele valami. Vagy a szennyezett üzemanyaggal, amely például fejtéskor, szállításkor szennyeződhet. Az üzemanyagszűrő zömmel kétféle lehet. Az egyik olyan, mint a szivacs, annak pórusai szűrik ki a szennyeződést, a másik olyan, mint a konyhai szűrő, nagyon sűrű, rendszerint fém szitával. Az üzemanyagszűrő szűrőházban helyezkedik el, hozzáférni vagy a motortérből vagy alulról, a gépkocsi megemelésével lehet.

Az üzemanyagszűrők  csereperiódusuk gyárilag előírt km-ként

Üzemanyagszűrő alkatrész felépítéseAz üzemanyagszűrő cseréje időnként elő van írva, a kényes dízelmeghajtású kocsiknál is nagyjából 30 - 40 ezer kilométer futásteljesítmény után, feltéve, ha kifogástalan üzemanyagot használunk. Általában minden második olajcserénél javasolt az üzemanyagszűrő cseréje. A Common-rail rendszereknél igazából majdnem minden olajcserénél jó lenne cserélni a hosszabb élettartam miatt. Egyes kocsiknak részecskeszűrőjük van, ezek fantasztikus biztonságot adnak, cseréjük is csak mintegy 160 ezer kilométer megtétele után esedékes, és bizony nem olcsó mulatság, ráadásul szakszervizt igényel. De a kopott motor többet fogyaszt, az élettartama lerövidül.

Üzemanyagszűrő

Üzemanyagszűrő cseréje házilag is elvégezhető

Ma már nagyon ritka, hogy az üzemanyagrendszer annyira eltömődik, hogy a motor kihagy, rángat, esetleg le is áll, különösen a magasabb fordulatszám esetén tapasztalható, hogy nem egyenletes a működése. Az ilyen tüneteket általában az elektromos rendszer, a gyújtás hibája okozza. De ha ilyet tapasztalunk, és a gyújtás ellenőrzése is megtörtént, okkal gondolhatunk az üzemanyagrendszer elszennyeződésére. Ilyenkor szükséges az üzemanyagszűrő cseréje, extrém esetben az egész rendszer tisztítása.

Üzemanyagszűrő elhelyezkedése az autóban