AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Üzemanyagszűrő választása.

Üzemanyagszűrő minden dízel és benzin üzemű autótípushoz az alkatreszek.hu autószűrők kínálatában, tekintse meg minőségi kínálatunkat és olcsó árainkat! Üzemanyagszűrő cserével az autók teljesítménye is javul.

Üzemanyagszűrő feladata az üzemanyag rendszer tisztán tartása

Az üzemanyagszűrőt bizonyos időközönként cserélni kell; a kényesebb, dízeles autóknál például 30.000-40.000 kilométerenként szokták. Persze ennyi is csak akkor, ha optimális üzemanyagot töltünk bele. Nagyobb általánosságban azt ajánlják a szerelők, hogy minden második olajcserénél cseréltessük az üzemanyagszűrőt is.


Keresse meg az autójához megfelelő üzemanyagszűrő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok

A common rail rendszerek esetében gyakorlatilag mindegyik olajcsere alkalmával cserélni kellene az üzemanyagszűrőt is, hogy meghosszabbítsuk a rendszer élettartamát. Bizonyos autókban részecskeszűrő is van, ami kiemelkedő biztonságot nyújt, cseréje is csak kb. 160.000 kilométerenként javasolt. Ritkán kell, de elég drága művelet, és csak szakszervizben tudják jól elvégezni. De még mindig inkább ez, mint egy kopott motor, ami több üzemanyagot fogyaszt, és végül teljesen megadja magát. Termékpalettánkon megtalálhatók a közkedvelt Hengst, Filtron, Sct, Denckermann, Delphi, Bosch, Vasco Filter, Mann üzemanyag szűrők mellet az AcDelco, Blue Print, Sofima, Ufi, Nipparts, Purflux, Sct, Mecafilter, Mahle-Knecht, Kiak, Japanparts márkák is.

Üzemanyagszűrő feladata

Az üzemanyagszűrő rendeltetése szerint az üzemanyagokban rejtőző szennyeződésék motorba való bekerülését gátolja meg. Továbbá funkciója még az is, hogy már a befecskendezőig, karburátorig, dízeleseknél pedig a porlasztóig se kerülhessenek be részecskék, kosz, por, amelyek teljes eldugíthatják az üzemanyag befecskendező rendszert. Ezáltal nem csak hogy rontják a motor hatásfokát, de akár teljesen el is ronthatják működését.

Több üzemanyagszűrő is van a kocsiban

Üzemanyagszűrőkből ezért több is található az autókban. Rögtön a hajtóanyag betöltő nyílásnál van egy üzemanyagszűrő, amelynek a szerepe csupán az, hogy a nagyobb alakos szennyezőanyagok bejutását megakadályozza az üzemanyagtartályba. Ezt követően típusonként eltérően a tartály előtt vagy után újabb üzemanyagszűrő gondoskodik a szennyezést jelentő anyagrészecskék leválasztásáról. A karburátorok, injektorok, illetve a porlasztók előtt pedig újabb szűrő helyezkedik el, amely immár a legkisebb anyagokat sem engedi tovább. Általában ezeknek az üzemanyagszűrőknek a cseréje a legkönnyebben végrehajtható és a leggyakoribb. Az alkatrész a használat után veszélyes hulladéknak számít, ezért lecserélés után valamennyi különleges figyelemmel történő hulladékkezelést igényel.
Webáruházunkban minden autótípushoz, több márkából vásárolhat szűrőket alacsony árakon.

Üzemanyagszűrő autóalkatrész

Webáruházunkban minden autótípushoz, tőbb márkából vásárolhat szűrőket alacsony árakon.

Üzemanyagszűrő dízel és benzin üzemű autóknál egyaránt nélkülözhetetlen a motor védelmében 

Különösen a nagy kompressziójú dízelmotorok érzékenyek a kopásra, a dízelüzemanyagot, a dízelolaját tehát még gondosabban kell szűrni, ha lehet. Az üzemanyagrendszer elvileg egy teljesen zárt rendszer. Oda idegen anyag nem juthat bele, de tankoláskor lecsavarjuk a tanksapkát, megnyílik a rendszer, a szél is befújhat valamit, a sapkáról is behullhat valamilyen szennyeződés, a rendszer megbontásakor is kerülhet bele valami. Vagy a szennyezett üzemanyaggal, amely például fejtéskor, szállításkor szennyeződhet. Az üzemanyagszűrő zömmel kétféle lehet. Az egyik olyan, mint a szivacs, annak pórusai szűrik ki a szennyeződést, a másik olyan, mint a konyhai szűrő, nagyon sűrű, rendszerint fém szitával. Az üzemanyagszűrő szűrőházban helyezkedik el, hozzáférni vagy a motortérből vagy alulról, a gépkocsi megemelésével lehet.

Az üzemanyagszűrők  csereperiódusuk gyárilag előírt km-ként

Üzemanyagszűrő alkatrész felépítéseKülönösen a nagy kompressziójú dízelmotorok érzékenyek a kopásra, a dízelüzemanyagot, a dízelolaját tehát még gondosabban kell szűrni, ha lehet. Az üzemanyagrendszer elvileg egy teljesen zárt rendszer. Oda idegen anyag nem juthat bele, de tankoláskor lecsavarjuk a tanksapkát, megnyílik a rendszer, a szél is befújhat valamit, a sapkáról is behullhat valamilyen szennyeződés, a rendszer megbontásakor is kerülhet bele valami. Vagy a szennyezett üzemanyaggal, amely például fejtéskor, szállításkor szennyeződhet. Az üzemanyagszűrő zömmel kétféle lehet. Az egyik olyan, mint a szivacs, annak pórusai szűrik ki a szennyeződést, a másik olyan, mint a konyhai szűrő, nagyon sűrű, rendszerint fém szitával. Az üzemanyagszűrő szűrőházban helyezkedik el, hozzáférni vagy a motortérből vagy alulról, a gépkocsi megemelésével lehet.

Üzemanyagszűrő

Üzemanyagszűrő cseréje házilag is elvégezhető

Ma már nagyon ritka, hogy az üzemanyagrendszer annyira eltömődik, hogy a motor kihagy, rángat, esetleg le is áll, különösen a magasabb fordulatszám esetén tapasztalható, hogy nem egyenletes a működése. Az ilyen tüneteket általában az elektromos rendszer, a gyújtás hibája okozza. De ha ilyet tapasztalunk, és a gyújtás ellenőrzése is megtörtént, okkal gondolhatunk az üzemanyagrendszer elszennyeződésére. Ilyenkor szükséges az üzemanyagszűrő cseréje, extrém esetben az egész rendszer tisztítása.

Üzemanyagszűrő elhelyezkedése az autóban