AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olajszűrő kereső választása.

Olajszűrő minden autótípushoz az alkatreszek.hu kínálatában, webáruházunkban olcsón vásárolhat minőségi termékeket garanciával! Olajszűrő csere minden olajcsere alkalmával ajánlott. Tekintse meg kapcsolódó autószűrők kínálatunkat!

Az olajszűrő csak látszólag egyszerű berendezés

Olajszűrő gondoskodik arról, hogy a motorolajban ne gyűlhessenek fel az olaj hatásfokát csökkentő fém részecskék, a nedvesség, egyéb nem odavaló molekulák, vagy bármi a motoron kívülről érkezett szennyező anyag. Első ránézésre egy zárt ház, amiben az olajat az olajpumpa egy papír alapú szűrőn préseli át, miközben az olaj szennyeződése a szűrőben elakad.


Keresse meg az autójához megfelelő olajszűrőt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Olajszűrő, szűrők A dolog azért ennél bonyolultabb. Az olajszűrőben kell lenni még egy adott nyomásra beállított szelepnek is, ami akkor engedi át a szűrő megkerülésével az olajat, ha az valamilyen okból, mondjuk mert a szennyeződésektől a szűrő már eldugult, nem tudna a papíron keresztül tovább haladni, ami azzal a veszéllyel járna, hogy a motor nem kapna megfelelő kenést. 

 

Az olajszűrőben azonban még két másik szelep is van. Az egyik azt akadályozza meg, hogy a leállított motornál a felpumpált olaj visszafolyjon az olajteknőbe, mert akkor indításnál nem lesz a motorban azonnal olaj. A másik is ezt a célt szolgálja tartalékként, de arra is való, hogy olajszűrő cseréjénél megakadályozza a fáradt olaj kifolyását, a környezet szennyezését. A szűrő védi az olaj elkoszolódását, ami a motor mozgó alkatrészeit keni, védi az érintkező felületeket. Elhasználódott szűrővel is kering az olaj, de közel se lesz már olyan hatékony az olajszűrők autónkban. Új szűrővel az olajcsere periódus alatt is nyugodtak lehetünk, hogy járművünk a legjobb teljesítmény mellett gazdaságosabban is teljesít. Kedvező olajszűrő árak, kiváló minőségű termék választék.

Alkatrészcsere minden olajcsere alkalmával

A mai motorok már nem kopnak olyan drasztikusan, mint nagyapáink autóiban. Ritka a számottevő kopásból eredő fémes szennyezés a fáradt olajokban. Mivel azonban ma számos hatékonyságot javító adalék található egy egyszerű sebváltó olajban is, a különféle vegyi eredetű szennyeződések, kicsapódások és leülepedett részecskék, idegen molekulák egyáltalán nem ritkák, azaz még ma is nagy szükség van az olajszűrőkre, és arra, hogy mindig megfelelő hatékonysággal lássák el a feladatukat. Ez csak akkor tudják megtenni, ha az olajszűrők - ma már széles körben elterjedt, adalékkal történő folyamatos tisztítása ellenére - időről időre újra cseréljük őket. Elfogadhatónak tűnik, ha az olajszűrőt legalább az olajcsere alkalmával kicseréljük.

 

Az olajszűrő igazán egyszerű, de annál fontosabb autóalkatrész. Olajcsere alkalmával a szűrőt is cserélni kell évente legalább egyszer. Webáruházunkban szűrők száles választékából válogathat minden autótípushoz, országosan kedvező áron.

Szűri az olajat, megtisztítva a szennyeződésektől, hogy tisztán jusson vissza a motorba.

A motorban a dugattyúk csúsznak a hengerekben és mindenféle forgó alkatrészek is vannak. Ezek kenését, vagyis közvetlen súrlódásuk megakadályozását biztosítja a nagy hőtűrő képességű motorolaj, amely erre kiképzett járatokban és tartályban (olajteknő) cirkulál a működő motorban. A mai korszerű motorokra már nem jellemző, hogy a motor működése során szabad szemmel is látható fémdarabkák, forgácsok kerülnének az olajba, de súrlódás miatt fémrészecskék, nem tökéletes működés következtében salakanyagok igenis bekerülhetnek. A lényeg: a motorolajat szűrni kell. Ezt egy könnyen csatlakoztatható, konzervdobozra hasonlító fémházban elhelyezett szűrő végzi. Ez az olajszűrő. Mondhatnánk azt is, az olajszűrő a motor egyszerű, de nélkülözhetetlen védelmi berendezése, immunrendszerének fontos szerve.

A gépkocsiban mindenféle más egyszerűbb és bonyolultabb szűrők vannak.

Az olajszűrőn kívűl az üzemanyagszűrő is fontos alkatrész. A benzint vagy gázolajat tartja tisztán, védi meg a motor attól, hogy szilárd, alakos szennyeződések jussanak (többnyire nem a hengerbe, egyszerűen a karburátorba vagy befecskendező rendszerbe, injektorba. A levegőszűrő az égéshez felhasznált levegőt szűri. Az utasok kényelmét és biztonságát szolgálja a közönségesen pollenszűrőnek nevezett légszűrő, amely az utastérbe jutó levegőt szűri meg a portól, a levegőben lévő szennyeződésektől. Korszerű autókban a hidraulikus szerkezetekben használt olajokat (fékolajat, sebváltóolajat) is szűrik.
Olajszűrő cseréje az autóban

Cseréje egyszerűen házilag

Olajszűrő működési rajzaAz olajszűrő az, amelyen nem szabad, egyenesen bűn volna spórolni. Mivel nem lehet csak úgy lecserélni, hogy közben ne veszítsünk a motorolajból, ne piszkítsuk össze a földet, kezünket és magát az alkatrészt is, az olajszűrőt a motorolajjal egyidejűleg cseréljük. A szűrőcsere leggyakrabban 15 ezer kilométerenként, ha azonban ennyi időt nem megyünk egy év alatt, akkor célszerű, sőt, ésszerű évente ugyanabban a hónapban olajat is cserélni.

Az igazán jó szerelők tudják, hogy a kivett olajszűrő igazi diagnosztikai berendezés.

A belőle kifolyatott olaj színe, viszkozitása, sűrűsége, a többi leengedett motorolajtól eltérő állaga és minősége jelzi a motor rendellenes működését, még akkor is, ha azt füllel még nem érzékeljük. Használt autó megvásárlásakor a „berohadt”, csak erőltetve, deformáció árán eltávolítható, iszapos tartalmú olajszűrő bizony elárulja, hogy azt az autót hajtották amíg megy, nem sokat törődtek vele, nem kapta meg a szükséges gondoskodást.
Érdemes a többi szűrőt is szemügyre venni, alaposan megvizsgálni, szükség esetén cserélni, bármit is állítson az előző tulajdonos, legyen bármi a szervizkönyvben. Az árak sem eget rengetőek, fillérekért spórolhatunk súlyos ezreket.Ha nehezen leszedhető, beszorult az olajszürő, akkor olajszűrő leszedő szerszámra lesz szükségünk. Olajszűrő fogó segítségével, ha ügyesek vagyunk magunkat se kenjük össze és az új motorolaj szűrő rögzítése is biztosabb lesz.
Olajszűrő fogó használataOlajszűrő leszedő