AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olajszűrő kereső választása.

Olajszűrő minden autótípushoz az alkatreszek.hu kínálatában, webáruházunkban olcsón vásárolhat minőségi termékeket garanciával! Olajszűrő csere minden olajcsere alkalmával ajánlott. Tekintse meg kapcsolódó autószűrők kínálatunkat!

Az olajszűrő csak látszólag egyszerű berendezés

Az olajszűrő küldetése, hogy távol tartsa a motorolajból a hatásfokát gyengítő fémdarabkákat, nedvességet, valamint minden egyéb, nem a motorból érkező szennyező anyagot. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy zárt ház, amiben egy papír anyagból készült szűrőn nyomja át az olajszivattyú a motorolajat.


Keresse meg az autójához megfelelő olajszűrőt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Olajszűrő, szűrők

De azért nem ilyen egyszerű ám a felépítése! A fentebb felsoroltakon kívül megtalálható még a szerkezetben egy adott nyomásra konfigurált szelep, melynek feladata, hogy átengedje a motorolajat a szűrő elkerülésével olyankor, ha a szűrő már eltömődött a szennyeződések miatt. Egyéb olyan esetekben is, amikor már nem tudna a motorolaj áthaladni a papíron. Szóval minden olyan veszélyes szituációban, amikor a motor nem kaphat megfelelő kenést.

 

Mindezen túl helyet kapott még a szerkezetben két másik szelep. Az egyik azért felel, hogy a felpumpált olaj ne folyhasson vissza leállított motor mellett az olajteknőbe. Ez azért fontos, mert ha mégis megtörténik, akkor a következő indításnál nem kerül azonnal motorolaj a motorba. A másik is ugyanezért felel, de van egy kiegészítő funkciója is. Olajszűrő csere alkalmával nem engedi, hogy kifolyjon a fáradt olaj, ezáltal óvva a környezetet.

 

Azért fontos, hogy az olajszűrő megóvja az olajat a szennyeződésektől, mert az keni a motor mozgó részeit, illetve ezáltal megkíméli a súrlódó felületeket. Jóllehet, hogy a már részben eltömődött szűrőn is kering a motorolaj, de hosszabb távon csökkenhet a motor és alkatrészeinek élettartama. Ha rendszeresen, előírt periódusonként elvégzi/végezteti az olajcserével egyidejűleg a szűrő cserét is, akkor nyugodt maradhat. Autója nem csak a legjobb teljesítményt fogja nyújtani, de pénztárcakímélőbben is teljesít majd!

Alkatrészcsere minden olajcsere alkalmával

A mai motorok már nem kopnak olyan drasztikusan, mint nagyapáink autóiban. Ritka a számottevő kopásból eredő fémes szennyezés a fáradt olajokban. Mivel azonban ma számos hatékonyságot javító adalék található egy egyszerű sebváltó olajban is, a különféle vegyi eredetű szennyeződések, kicsapódások és leülepedett részecskék, idegen molekulák egyáltalán nem ritkák, azaz még ma is nagy szükség van az olajszűrőkre, és arra, hogy mindig megfelelő hatékonysággal lássák el a feladatukat. Ezt csak akkor tudják megtenni, ha az olajszűrők - ma már széles körben elterjedt, adalékkal történő folyamatos tisztítása ellenére - időről időre újra cseréljük őket. Elfogadhatónak tűnik, ha az olajszűrőt legalább az olajcsere alkalmával kicseréljük.

 

 

Az olajszűrő igazán egyszerű, de annál fontosabb autóalkatrész. Olajcsere alkalmával a szűrőt is cserélni kell évente legalább egyszer. Webáruházunkban szűrők száles választékából válogathat minden autótípushoz, országosan kedvező áron.

Szűri az olajat, megtisztítva a szennyeződésektől, hogy tisztán jusson vissza a motorba.

Az autó motor egy eléggé komplex szerkezet; egyrészről a hengerekben dugattyúk csúszkálnak, emellett sok egyéb forgó elem is megtalálható benne. Ezek kenését, vagyis közvetlen súrlódásuk megakadályozását biztosítja a nagy hőtűrő képességű motorolaj, amely erre kiképzett járatokban és tartályban (olajteknő) cirkulál a működő motorban. A mai korszerű motorokra már nem jellemző, hogy a motor működése során szabad szemmel is látható fémdarabkák, forgácsok kerülnének az olajba, de súrlódás miatt fémrészecskék, nem tökéletes működés következtében salakanyagok igenis bekerülhetnek. A lényeg: a motorolajat szűrni kell. Ezt egy könnyen csatlakoztatható, fémházba szerelt olajszűrő végzi. Ez az olajszűrő. Mondhatnánk azt is, az olajszűrő a motor egyszerű, de nélkülözhetetlen védelmi berendezése, immunrendszerének fontos szerve.

A gépkocsiban mindenféle más egyszerűbb és bonyolultabb szűrők vannak.

Az olajszűrő mellett fontos feladatot lát még el például az üzemanyagszűrő is, amely a gázolajat vagy a benzint védi a koszolódástól. Ezen kívül a motort is óvja; meggátolja, hogy szilárd szennyeződések kerüljenek bel. Itt van még a levegőszűrő, amely az égési folyamathoz szükséges levegőt szűri. Inkább az utasok, mint az autó védelmét, kényelmét szolgálja az ún. pollenszűrő, amely az utastérbe szivárgó levegőből szűri ki a porszemcséket, apró szennyeződéseket. A modernebb kocsik például a sebváltóolajat, fékolajat is szűrő hidraulikaszűrő segítségével.


Olajszűrő cseréje az autóban

Olajszűrő csere egyszerűen házilag

Olajszűrő működési rajzaAz olajszűrő az, amelyen nem szabad, egyenesen bűn volna spórolni. Mivel nem lehet csak úgy lecserélni, hogy közben ne veszítsünk a motorolajból, ne piszkítsuk össze a földet, kezünket és magát az alkatrészt is, az olajszűrőt a motorolajjal egyidejűleg cseréljük. A szűrőcsere leggyakrabban 15 ezer kilométerenként, ha azonban ennyi időt nem megyünk egy év alatt, akkor célszerű, sőt, ésszerű évente ugyanabban a hónapban olajat is cserélni.

Az igazán jó szerelők tudják, hogy a kivett olajszűrő igazi diagnosztikai berendezés.

A belőle kifolyatott olaj színe, viszkozitása, sűrűsége, a többi leengedett motorolajtól eltérő állaga és minősége jelzi a motor rendellenes működését, még akkor is, ha azt füllel még nem érzékeljük. Használt autó megvásárlásakor a „berohadt”, csak erőltetve, deformáció árán eltávolítható, iszapos tartalmú olajszűrő bizony elárulja, hogy azt az autót hajtották, amíg ment, nem sokat törődtek vele, nem kapta meg a szükséges gondoskodást.


Érdemes a többi szűrőt is szemügyre venni, alaposan megvizsgálni, szükség esetén cserélni, bármit is állítson az előző tulajdonos, legyen bármi a szervizkönyvben. Az árak sem eget rengetőek, fillérekért spórolhatunk súlyos ezreket.


Ha nehezen leszedhető, beszorult az olajszürő, akkor olajszűrő leszedő szerszámra lesz szükségünk. Olajszűrő fogó segítségével, ha ügyesek vagyunk magunkat se kenjük össze és az új motorolaj szűrő rögzítése is biztosabb lesz.
Olajszűrő fogó használataOlajszűrő leszedő