AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Levegőszűrő választása.

Levegőszűrő kereső autójához, légszűrők széles választéka az alkatreszek.hu kínálatában, olcsón vásárolhat minőségi autószűrőket webáruházunkban! Légszűrő csere a motor védelmében.

Levegőszűrő óvja meg autónk motorjának tiszta légzését.

Levegőszűrő cseréje mondhatni kötelező az időszakos karbantartás alkalmával, a legtöbb kocsi esetében 15 ezer kilométerenként. Nincs mit gondolkodni rajta. Előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is szükség lehet a cserére. Különösen nyáron, száraz időben, amikor eleve nagyobb a szálló por koncentrációja,...


Keresse meg az autójához megfelelő levegőszűrőt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok

Levegőszűrő webáruház

Levegőszűrő autóalkatrészek... illetve ha gyakran járunk poros földutakon, mellékutakon, ha emlékszünk, hogy az utóbbi időben többször is mentünk olyan teherautó után tartósan, amely sűrű porfelhőt kavart maga mögött. A levegőszűrő cseréje egyszerű, szinte mindenki maga is ki tudja cserélni. Volt már rá példa, hogy „gondos” gépkocsi tulajdonos a porszívóval tisztította meg a lerakódott porrétegtől a levegőszűrő felületét. Ez tilos! Nagy kárt tudunk okozni vele, ha a levegőszűrő eltömődik, megsérül. 

A levegőszűrő ránézésre egy papírharmonika. Szögletes vagy kerek lehet, rendszerint egy zárt, erre kiképzett házban van, annak a háznak van légbeömlő nyílása, enyhén táguló csőre, és patentzárral csukódik.

Légszűrő a motor levegőellátását szűri a szennyeződésektől.

Úgy van kiképezve, hogy pontosan elférjen benne a levegőszűrő, annyira pontosan, hogy szűretlen levegő, fals, kóborlég sehol se jusson tovább. A ladások tudják, hogy a szűrőházat a szívócsőrrel el is lehet forgatni: téli üzemmódban a motor felől meleg, nyáron a sárvédő közeléből hűvös szűrt  levegő juthat így a motorba. A hatalmas amerikai kocsik motorjaikon különösen látványos levegőszűrő van. Ez egy kör alakú tálca, annak közepén van alul a légbeömlő nyílás. Erre megy rá a kerek, legyezőszerű szűrő, majd az egészet megkoronázza egy pontosan illeszkedő, szárnyas csavarral rögzíthető krómozott fémsapka. Levegőt csak a kör pereméről, a két fémlap közül, a szűrőn keresztül tud beszívni a motor.

Légszűrő csere házilag

Anyaga rendkívül sűrű mikrószálas anyag, de a levegő számára könnyen átjárható.

Levegőszűrő működéseA motor égésterébe kívülről, a környezetből két anyag jut be. Az üzemanyag és a levegő. Ennek megfelelő arányú keveréke gyullad meg elektromos szikra /benzin- és gázüzem/ vagy kompresszió /dízelüzem/ hatására. Ha ebbe a keverékbe por, apró idegen anyag, szösz, bármilyen levegőben szálló mikroszkopikus alakos szennyeződés kerülne, az a hengerben elégne, salakot, kormot képezne és ez kopáshoz, a motor gyorsabb elhasználódásához extrém ritka esetben a dugattyúk fékeződéséhez, besüléséhez vezetne. Ezért fontos ez az alkatrész. A szűrő anyaga természetesen nem egyszerű papír. Olyan mikroszálas, rostos anyag, amely rendkívül sűrű, de a levegőmolekulák számára könnyen átjárható. Minden, a legkisebb szennyeződés mérete is sokszorosa a levegőmolekulákénak, ráadásul azok sok rétegen keresztül vagy hosszabb úton jutnak be a motorba, tehát a levegőszűrő nagyon hatékony.

Levegőszűrő részeiLevegőszűrő csere lépései

Cseréje házilag is elvégezhető egyszerű karbantartásos feladat.

Időszakos karbantartáskor - a legtöbb kocsi esetében 15 ezer kilométerenként - a levegőszűrő cseréje mondhatni kötelező. Nincs mit gondolkodni rajta. Előfordulhat, hogy ennél gyakrabban is szükség lehet a cserére. Különösen nyáron, száraz időben, amikor eleve nagyobb a szálló por koncentrációja, illetve ha gyakran járunk poros földutakon, mellékutakon, ha emlékszünk, hogy az utóbbi időben többször is mentünk olyan teherautó után tartósan, amely sűrű porfelhőt kavart maga mögött. A levegőszűrő cseréje egyszerű, szinte mindenki maga is ki tudja cserélni. A hölgyek is sikerrel próbálkozhatnak, de ha már úgyis a szervizben járunk, ennek díjtétele olyan kicsi, hogy már csak a kezünk tisztaságát megóvandó sem érdemes ezen takarékoskodni. Volt már rá példa, hogy „gondos” gépkocsi tulajdonos a porszívóval tisztította meg a lerakódott porrétegtől a levegőszűrő felületét. Ez tilos! Nagy kárt tudunk okozni vele, ha a légszűrő eltömődik, megsérül. Amikor használt kocsit veszünk, a legegyszerűbb a levegőszűrő ellenőrzése. Ha azt látjuk, hogy erősen szürke a légszűrő, elhasználódott, de nincs a felületén számottevő porréteg, tudhatjuk, hogy az eladó ügyeskedni próbált. És akkor bátran gyanakodhatunk, hogy nem csak ezzel.