AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Menesztő tárcsa választása.

Menesztő tárcsa a neve a forgatónyomatékot egy másik alkatrésznek rugalmasan átadó tárcsának. Ilyen az eszterga padok mellett az autó sebességváltójában, vagy átvitt értelemben a klíma kompresszorban is van.

 

A menesztő tárcsa feladata

 

A menesztő tárcsa általában egy olyan rögzítési mód, amellyel körben forgó alkatrészek forgását adjuk át másik forgó alkatrésznek, úgy, hogy az adott esetben meg tudjon csúszni, vagyis, ha az egyik nem forogna, akkor se törjön vagy szakadjon a kettejüket összekötő elem, hanem csak megcsússzanak egymáson. Ebben az értelemben menesztő tárcsaként lehet meghatározni egy szíjtárcsa rendszer meghajtó tárcsáját, amely nem törik, hanem csak megcsúszik, ha a szíjjal hajtott másik tárcsa forgása lehetetlenné válna. 


Keresse meg az autójához megfelelő menesztő tárcsát:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Menesztő tárcsa akkor használatos, amikor egy folyamatosan forgó meghajtó tengely forgatónyomatékát csak időnként kell átadni a meghajtott tengelynek.

 

Menesztő tárcsa a klímakompresszorban

 

Autó menesztő tárcsaAz autó klímaberendezésében, konkrétabban a klímakompresszorban is található egy menesztő tárcsa. Ez olyan esetekben kerül beépítésre, amikor a kompresszort a főtengelyről egy szíjjal hajtják meg. Ilyenkor van jelentősége a menesztő tárcsa alkalmazásának a meghajtott tárcsánál. Ez lehetővé teszi, hogy a folyamatosan forgó főtengelyről zökkenőmentesen leválasztható legyen a kompresszor tengelye, amikor nincs szükség a kompresszor működésére, tengelyének forgására. Az ilyen menesztő tárcsa átvitt értelemben akár egy kuplungtárcsaként is értelmezhető.