AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Léghűtés választása.

Léghűtés nélkül ma sem készülnek autók, hiszen máig ez a leghatékonyabb és legelterjedtebb módja annak, hogy a robbanómotorokban keletkező felesleges hőt elvezessék, a motort üzemi hőmérsékleten tarthassák.

 

A léghűtés működési elve

 

A léghűtés elve azon alapul, hogy a lehűtendő testben felgyülemlett hőenergiát a testtel érintkező levegő veszi át és vezeti el. A hatékonysága attól függ, hogy a hűtendő tárgy és a levegő hőmérséklete között milyen nagy a különbség, mennyivel hidegebb a levegő a hűtendő tárgynál, illetve attól, mennyi, a hőenergiát átvevő levegőt tudunk egységnyi idő alatt elszállítani és helyébe felmelegítendő levegőt pumpálni. Ezt igazolják a mindennapi tapasztalatok is, hiszen télen, amikor a levegő hidegebb könnyebb lehűteni a motort.


Keresse meg az autójához megfelelő léghűtést: 


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A léghűtés hatékonysága és a levegő áramlási sebességének összefüggése úgy jelenik meg, hogy nagyobb sebességgel haladó jármű hűtését jobbnak találjuk.

 

Léghűtés az utastérben

 

kutya léghűtés az autóbanNem csak a motor hűtésére lehet a léghűtést használni, de alkalmas az utastér hűtésére is. A legegyszerűbb módja az autó ablakainak kinyitása. A jármű mellett nagy sebességgel áramló levegő kiszippantja az utastér levegőjét és helyette a külső levegő áramlik az autó belsejébe. Ebben az esetben is nagyon fontos a külső levegő hőmérséklete, mert nagy mértékben ettől függ a hűtés hatékonysága. Az autó sebessége és a hűtés között is lineáris a kapcsolat, azaz a gyorsabban áramló levegő több hőt vezet ki az utastérből. Természetesen az autók léghűtési rendszere a különféle nyílások, szivattyúk segítségével ennél finomabban szabályozható módon, de ugyanezen az alapelven működik.