AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Klíma szabadonfutó választása.

Klíma szabadonfutó kompresszor gondoskodik a klímaberendezésben a hűtőhatást létrehozó gáz áramoltatásáról. A szabadonfutó mechanizmusra akkor van szükség, ha a kompresszort az autó tengelye hajtja meg.

 

A klíma szabadonfutó szerepe

 

A klíma szabadonfutó arra szolgál, hogy az autó főtengelyéről bordás szíjjal meghajtott kompresszor a főtengely forgásától függetlenül is állni, vagy forogni tudjon. Egészen egyszerűen, ha a kompresszor leáll, a főtengely akadálytalanul foroghat tovább. A főtengelyről meghajtott kompresszor így a saját vezérlésének megfelelően végezheti a dolgát. Amikor szüksége van a meghajtásra akkor kapcsolódik a főtengelyhez, amikor nincs szüksége rá, nem. 


Keresse meg autójához megfelelő klíma szabadonfutót:


A szabadonfutó szíjtárcsás meghajtást máshol is alkalmazzák, például generátoroknál, mindenütt, ahol a meghajtó tengelytől függetlenül kell a meghajtott tengely forgását vezérelni.

 

A klíma szabadonfutó alkalmazása

 

Autó turbóA klíma szabadonfutó praktikus megoldás, annak ellenére, hogy vannak olyan konstrukciók, ahol a klíma kompresszorát a főtengelytől, tehát a motor működésétől független erőforrás, rendre egy villanymotor hajtja meg. Ez utóbbi esetben akkor is működésbe hozható a klímaberendezés, amikor az autó motorja üzemen kívül van. Hátránya, hogy az elektromotor beiktatásával egy újabb hibaforrás jön létre az autóban. A klíma szabadonfutó esetében viszont a lehető legegyszerűbb meghajtást alkalmazzák, amikor a forgó főtengelyről szíjtárcsa adja át a forgó mozgást a kompresszornak.