AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kapcsoló, érzékelő választása.

Kapcsoló, érzékelő nagy számban található minden korszerű autóban és nem lehet arra számítani, hogy idővel számuk csökkenni fog, sőt éppen ellenkezőleg, ami nyilván a meghibásodások számának emelkedésével is jár.

 

A kapcsoló, érzékelő együttműködése

 

A kapcsoló, érzékelő olyan alkatrészek, amelyek mind-mind az autó egy-egy fontos szerkezeti egységének hatékony működéséért felelnek. Hogy a kapcsoló, érzékelő együtt szerepelnek, az teljesen logikus, hiszen minden érzékelőnek a gépjárművekben az a feladata, hogy adatokat gyűjtsön és azokat az egyes részegységeket vezérlő helyekre, vagy a központi komputerhez juttassa, amely a vezérlésért, a különféle kapcsolók működtetésért felelős.


Keresse meg autójához megfelelő kapcsoló, érzékelő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Így például a vízhőmérséklet érzékelő, vagy jeladó nem egyszerűen tájékoztat a hűtővíz paramétereiről, de közvetve egy kapcsolót vezérel, amely vagy leállítja vagy beindítja a víz hűtését szolgáló ventilátort.

 

Az érzékelő nem magának érzékel

 

Az autóban nincs olyan kapcsoló, érzékelő, amely nem valamilyen konkrét feladatot látna el és nem azt a célt szolgálná, hogy a jármű, vagy annak a motorja a lehető leghatékonyabban tudjon működni. Az érzékelőt gyakran jeladónak is szokták hívni, hiszen nem egyszerűen érzékel valamilyen változást, hanem arról az autó vezérlését ellátó központok számára értelmezhető jeleket is küld. Azok aztán ezek a jelek alapján hoznak döntéseket és állítanak le, indítanak be berendezéseket, fokozzák vagy csökkentik azok teljesítményét, így igazítva azok működését a mindenkori igényekhez, úgy, hogy az a leghatékonyabb is legyen.