AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Fagyálló folyadék választása.

Mannol Fagyálló folyadékFagyálló folyadék. A fagyálló különböző kémiai adalékok segítségével képes a víz alapú folyadékok fagyáspontját csökkenteni, valamint növelni azok forráspontját. Ennek köszönhetően a szélsőséges körülmények közötti használatot lehetővé teszik. Teljes autófűtés, klíma, autó hűtőrendszerek kínálatunkat ide kattintva érheti el!

Fagyálló folyadék, hűtőfolyadékok összetétele

Mivel a hűtés és hőelvezetés szempontjából a víz jó tulajdonságokkal rendelkezik, a belsőégésű motorok veszteséghőjének elvezetésére előszeretettel alkalmazzák. A fagyálló adalékok alkalmazása a fent említett okok miatt 0 oC fok alatti hőmérsékleten is lehetővé teszik, hogy a vízalapú hűtőközegek folyékony halmazállapotban maradjanak, és ezzel elláthassák feladatukat.


Keresse meg az autójához megfelelő hűtőfolyadékot, vagy lentebb olvassa tovább cikkünk folytatását.

Keresés a hűtőfolyadék típusa szerint >>


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A közeg fagyáspontja nagyban függ az adalék koncentrációjától. Másik esetben a hűtőközeg túlságosan forró lehet, és a motor belsejében forrni kezdhet, ami helyenként megakadályozhatja a fagyálló folyadék normális áramlását, ez pedig jelentősen rontja a hűtés hatásfokát. Mivel a belsőégésű motorok hűtőfolyadéka csak ritkán magasabb, mint 100 oC, ezért a forráspont növelése inkább csak biztonsági tartalékot jelent.

Tiszta víz használata esetén korrózió is felléphet, mivel a belsőégésű motor hűtőrendszere tele van korrózióra fokozottan hajlamos anyagokkal.

A túlnyomásos hűtőrendszerben használt fagyálló folyadék miatt a −37 oC-tól a +129 oC-ig terjedő hőmérséklet tartományban is használható a hűtőközeg. A korai fagyálló folyadék esetében a fagyáspontot csökkentő adalék a metil-alkohol volt, amit ma már csak szélvédőmosó folyadékoknál alkalmaznak. Hátránya az volt, hogy könnyen párolgott, valamint a hűtőrendszerben lévő fémek korrózióját jelentősen gyorsította. Az etilén-glikol bevezetésével a párolgási probléma elkerülhető, mivel ennek az anyagnak a metil-alkoholhoz és vízhez képest is jók az illékonysági tulajdonságai. A gépjárművekben használható fagyálló folyadékok olyan vegyi anyagokat (korróziós inhibitorok) tartalmaznak, amelyek a hűtőrendszer korrózióját megakadályozzák. Ennek megfelelően a könnyebb azonosításhoz különböző színűre festik a folyadékot (pl. zöld, piros, narancssárga, sárga, vagy kék).

Fagyálló folyadék, hűtőfolyadékok online vásárlása

Az olyan hűtőrendszereknél, amelyek alumínium alkatrészeket is tartalmaznak.

A legtöbb modern gépjármű ilyen, ott kerülni kell a foszfát bázisú hűtőfolyadékot, mert ez az alumínium részeket rongálja. A szín nem mindig mérvadó, de általában a piros szín jelzi a modernebb, foszfátmentes, hosszú élettartamú fagyálló folyadékot. Az 1:1 arányban ioncserélt vízzel történő alkalmazása körülbelül -37 oC-ig csökkenti a dermedéspontot, amely a hazai körülmények között elfogadhatónak mondható. Az etilénglikol erősen mérgező anyag, így a hűtőközeg cseréjekor a kezelésre és gyűjtésre fokozottan ügyelni kell. Fagyálló kínálatunkban megtalálja az Önnek megfelelőt kedvező áron. Keresse a Kovács Autóalkatrész Ker. Kft. megbízható, olcsó termékeit, figyelmes kollégáit. Választékunkban találhat Eurolub, Glicosam, Láng, és számos egyéb fagyálló folyadékokat.