AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vezérlőegység relék választása.


Vezérlőegység relék továbbítják a gyújtógyertyákhoz a gyújtáshoz szükséges áramot, amikor a vezérlés ebbe az állapotba billenti őket. 

Mi a feladata egy  vezérlőegység relének egy belső égésű motorokban?

A belső égésű motorokban a hengerekben összesűrített keveréket meg kell gyújtani ahhoz, hogy az üzemanyag és a levegő keveréke kitáguljon és ezzel átadja energiáját a dugattyúnak. Az persze egyáltalán nem mellékes, hogy ez mikor történik, a vezérlőegység gondoskodik arról, hogy a gyújtás akkor következzen be, amikor a dugattyú éppen az ideális helyzetben van.


Keresse meg autójához megfelelő vezérlőegység reléket:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A gyújtáshoz szükséges magasfeszültségű áram azonban nem a vezérlőegységen, hanem az általa vezérelt relén keresztül érkezik a gyújtáshoz. A relében ugyanis a vezérlő jel hatására összekapcsolódnak az elektromos érintkezők, és a relé a megfelelő pillanatban átbillen a nem közvetítő állapotból az áramot továbbító állapotba. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Ha gond van a vezérléssel vagy a relével, biztosan észrevesszük

A vezérlőből érkező, kisebb feszültségű jellel tehát a relé segítségével kapcsolni lehet a trafóból érkező magasfeszültségű áramot. A relé egyébként a legtöbb műszaki kifejezéstől eltérően nem német vagy angol, hanem francia eredetű, magyarul pedig néha kioldónak vagy jelfogónak is hívják ezeket az alkatrészeket. Ha gond van a vezérléssel vagy a relével, biztosan észre vesszük, hiszen ilyenkor az autó csak nehezen, többszöri próbálkozásra indul, erőtlen és sokat fogyaszt. A motor le is állhat bemelegedés után, ám kis idő után újraindítható. Ráadásul a műszerfalon is megjelenik egy üzenet, világít a motorhiba, vagy szervizkulcs jel. Ha ezt tapasztaljuk, nem halogatható a szerviz felkeresése.