AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gyújtógyertya választása.

Gyújtógyertya kereső autójához, országosan legkedvezőbb árakon és választékban az alkatreszek.hu autó gyújtás, izzítás kínálatában, tekintse meg webáruházunkat! Gyújtógyertya felépítésének ismertetése.

Gyújtógyertya ellenőrzés és csere gyakorisága

Gyújtógyertya gondoskodik arról, hogy a dugattyúba beszívott üzemanyag és levegő keveréke felrobbanjon. Ez egy elektromos ív létrejöttével valósul meg, a gyertya két elektródája között a gyertya azon a végén, amely a hengerbe ér.


Keresse meg az autójához megfelelő gyújtógyertya alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A gyújtógyertyákat időközönként ellenőrizni kell, mert a rendkívül nagy igénybevétel, a magas hőmérséklet következtében meghibásodhatnak. A korszerű, ezüst vagy platina elektródás gyújtógyertyák akár 120 ezer kilométeres használatot is hibátlanul kibírnak, az olcsóbb gyertyákat természetesen ennél lényegesen gyakrabban kell cserélni. Az utóbbiaknál az a gond, hogy lassan elfogy az elektróda, ezért nő a hézag az elektródák között. Az is zavarhatja a gyújtó gyertya működését, ha az elektródák közé szennyeződés kerül, ami megnehezíti, szélsőséges esetben, akár meg is akadályozza az elektromos ív létrejöttét. 

Denso gyújtógyertya

Érdemes márkás gyújtógyertyát vásárolni

Ahogy az autók között is óriási különbségek vannak a márkák és a típusok szerint, úgy a gyújtógyertyáknál is megvannak a prémium kategóriák, a nagyon jó minőségűek és a szerényebb képességűek. A japán közvetlen befektetéskén az Egyesült Államokba települt, ma már amerikainak számító NGK márkájú gyertyákat például a legnagyobb autógyárak, a legismertebb márkák előszeretettel szerelik az autóikba, így például az Audikba. Hasonlóan kiváló referenciákkal rendelkeznek a német Bosch gyújtógyertyák, vagy a japán Denso cég gyújtógyertyái is.

Bosch gyújtógyertya

A gyújtógyertya a szikragyújtású motorokban használt olyan eszköz, ami elektromos áram segítségével meggyújtja az égéstérben összesűrített tüzelőanyag levegő keveréket.

A Bosch gyújtógyertya, minőség minden részében

Bosch gyújtógyertyaA gyújtógyertya menetes fém házától a porcelán szigetelő választja el a középső elektródát. Ez a középső elektróda (amely gyakran ellenállást is tartalmaz) nagyfeszültségű gyújtókábelen keresztül van a gyújtótranszformátorhoz csatlakoztatva. A gyújtógyertya a menetes fém rész segítségével a hengerfejbe van rögzítve, ezáltal a motor testeléséhez kapcsolódik. A középső elektróda a porcelán szigetelőn keresztül az égéstérbe nyúlik oly módon, hogy a fém házon lévő testelektróda segítségével a gyújtószikra létrejöttéhez szükséges hézag keletkezzen.

 

Bosch gyújtógyertyák

A korszerű gépjármű motorokban a gyújtógyertyákat ionáram mérésre is használják.

Az égés során, a lángfront terjedésekor lejátszódó kémiai folyamatok során ionok is keletkeznek. Az égéstérben keletkező ionok mennyiségére következtethetünk, ha a gyújtógyertya elektródáira a gyújtóív kialakulása után feszültséget kapcsolunk és a létrejövő ionáramot mérjük. A mért áram lefutását egy ideális görbéhez hasonlítva következtetni tudunk arra, hogy milyen volt az égéslefolyás a hengerben. Az égés tulajdonságaiból információt kapunk a tüzelőanyag levegő arányáról, az égés esetleges elmaradásáról és a szükséges előgyújtás mértékéről.  

 

Bosch gyújtógyertya felépítése

Csatlakozó

A gyújtógyertya tetején a középelektróda meghosszabbítása csatlakozásként szolgál a gyújtórendszer nagyfeszültséget előállító részéhez.

 

Porcelán szigetelő

Ez a rész jelenti a szigetelést a középső (pozitív) és a testelektróda között. Nagyon magas szigetelési és hőálló tulajdonságokkal rendelkező porcelánból készül, a hullámos rész segít megakadályozni a kúszóáramok kialakulását, amely a csatlakozó és a testelektróda között igyekszik létrejönni.

 

Fém ház

A fém házon található menet segítségével történik a gyújtógyertya rögzítése a hengerfejbe. Az elektromosan vezető rész miatt a testelektródák a motor testeléséhez kapcsolódnak.

Gyujtógyertya metszet

 

Középső elektróda

A középső elektróda hagyományosan réz-, nikkel- vagy krómötvözetből készül. Újabb gyertyatípusoknál drágább fémekből (platina, irídium, ittrium stb.) készül, hogy a hőállósági és elhasználódási tulajdonságokat maximalizálják. A beépített zavarszűrő ellenállás a gyújtóív létrejöttekor keletkező rádiózavart csökkenti.

 

Testelektróda

A testelektróda a gyújtógyertya fém házának alsó részére van hegesztve, a ház anyagától eltérően, általában nikkel ötvözetből készül. A motor működése során a testelektróda folyamatos izzásban van.

 

Gyújtógyertya hézag

A testelektróda és a középső elektróda között gyárilag beállított hézagnak nagy szerepe van a gyújtóív létrehozásában. A túl kicsi hézag esetén a létrejövő szikra túl gyenge lehet ahhoz, hogy biztonságosan meggyújtsa a tüzelőanyag-levegő keveréket. Túl nagy hézag esetén a gyújtóív kimaradhat, vagy máshol keletkezhet, de ha a szikra létrejön, akkor az elegendően nagy ahhoz, hogy megfelelően begyújtsa a keveréket. Ezeknek a tényeknek megfelelően kell az optimális hézagot kialakítani, amelyet a gyártók meg is tesznek minden gyertyatípusnál. A hézag állítására nincs igazán szükség, ha az elhasználódás miatt túl nagy, akkor a gyújtógyertyát cserélni kell.

 

Tömítés

A fém házra elveszíthetetlenül rögzített tömítő alátét az égésteret szigeteli. Általában a tömítés egyszeri szerelést bír ki.

 

A gyújtógyertya üzemi hőmérséklete nagyon fontos abból a szempontból, hogy az elektródák öntisztulása létrejöjjön.

Ha túl alacsony a hőmérséklet, akkor nem jön létre az öntisztulás, ha túl nagy a hőmérséklet, amelyen a gyújtógyertya üzemel, akkor az elektródák túlhevülhetnek és károsodhatnak. A gyertyák kialakításával befolyásolják a hőértéket, egy „meleg” gyertya jobb hőszigetelési tulajdonsággal rendelkezik, a „hideg” gyertya pedig több hőt képes elvezetni az égéstérbe nyúló részről, ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten tartja az elektródákat. A hőértékre a gyújtógyertyán található számok utalnak, minden gépjárműbe csak a motor konstrukciójának megfelelően választott hőértékű gyertya való.

 

A gyújtógyertya égésterébe nyúló résznek kinézetéből a motorban zajló égésfolyamat minőségére lehet következtetni.

Ez a módszer csak akkor ad értékelhető eredményt, ha a motorba a katalógus szerint megfelelő gyertya van szerelve. Általánosan elmondható, hogy a szigetelő porcelán barna vagy fehéres elszíneződése, és minimális koromlerakódás normálisnak tekinthető. Egy alapjáraton vagy kis terhelésen történő üzemeltetés más-más égési hőmérsékletet idéz elő a motorban. Ennek a megfelelően a gyújtógyertya vizsgálata csak akkor ad valódi eredményt, ha a vizsgálatot a motor optimális üzemállapotában történő használata után végezzük el.

 

A Bosch gyújtógyertya minden alkotórésze minőségi anyagokból készül a gyártás során

Bosch gyújtógyertya részei
Középelektróda
1 Réz és nikkel-ittrium tabletták összehegesztése előgyártmánnyá
2 Hidegfolyatás 4 lépésben – lépés
3 Hidegfolyatás 4 lépésben – lépés
Összekötő rúd
4 Összekötő rúd darabolása huzalból
5 Hidegfolyatás 3 lépésben – 3. lépés
6 Menethengerlés és bordázás
7 Nikkelezés
Összekötő rúd
4 Összekötő rúd darabolása huzalból
5 Hidegfolyatás 3 lépésben – 3. lépés
6 Menethengerlés és bordázás
7 Nikkelezés
Szigetelő
8 Alumíniumoxid
9 Szigetelő öntése
10 Szigetelő köszörülése
11 Szigetelő szinterezése
Előszerelés
12 Érintkező üvegtömítés (por)
13 Ellenállás üvegtömítés (por)
14 Szigetelőtest feliratozása, bevonatolása, középelektróda beszerelése, érint-kező és üvegtömítés porának betöltése, összekötő rúd beszerelése, izzítás
Gyújtógyertyaház
15 Darabolás huzalból
16 Hidegfolyatás 5 lépésben – 1. lépés
17 Hidegfolyatás 5 lépésben – 5. lépés
18 Ház esztergálása és mosása
19 Testelektróda hegesztése
20 Ház menethengerlése és dombornyomása
21 Nikkelezés
Végszerelés
22 Belső tömítő alátét
23 Külső tömítő alátét
24 SAE csatlakozóanya
25 Belső tömítő alátét és szigetelő beszerelése a házba, hideg hullámosítás, meleg hullámosítás, SAE záróanya becsavarozása, középső elektróda levágása és hajlítása, külső tömítő alátét felszerelése

 

Az alábbi képtáblázat foglalja össze a különböző gyertyaképeket.

 

Gyújtógyertya kinézete