AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Xenon fényszóró vezérlő választása.

Xenon fényszóró vezérlő is kell az autóba, ha a világításhoz korszerű xenonlámpákat, valójában rövid ívű fémhalogén lámpákat használunk. Ha egyéb autó érzékelőket, jeladókat, kapcsolókat, elektronika autóalkatrészeket  is szeretne vásárolni, böngéssze át a teljes választékot!

A xenon fényszóró vezérlő feladata

A xenon fényszóró számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fényszóróval szemben. Ilyen a nagyobb fényerő, a kisebb fogyasztás és a hosszabb élettartam. A rázkódást is jobban bírja, mivel nincs benne izzószál. A működéséhez viszont szükségeltetik egy elektronikus vezérlő is.


Keresse meg az autójához megfelelő xenon fényszóró vezérlő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ugyanis az égő csatlakoztatása az autó 12 voltos hálózatába természetesen csak egy speciális vezérlőegység közbeiktatásával lehetséges. A hagyományos izzókkal ellentétben itt nem izzószál, hanem a gáztérben két elektróda között létrejövő elektromos ív adja a fényt. Az ehhez szükséges magas feszültségeket általában egy mikroprocesszor által vezérelt transzformátoros előtét biztosítja. A lámpa hőmérsékletétől függően a vezérlőegység kiszámítja és létrehozza azt a gyújtófeszültséget, amely az ív begyújtásához szükséges. 

A xenon fényszóró vezérlő további lehetséges funkciói, és esetleges meghibásodásai

Xenon fényszóró vezérlő

Az összes funkciót egy vezérlőegység kezeli, a xenonok világos-sötét határa nagyon éles, ezért dinamikus magasságállítás is kell hozzájuk. Éles kanyarodáskor a dinamikus kanyarfény nem kellően hatékony, ezért előfordul, hogy a rendszert kiegészítik egy statikus fényforrással is. Egyszóval viszonylag bonyolult alkatrészről van szó. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha valamely fényszóró nem világít, azonnal izzó hibára gondolnak és új izzót vásárolnak. Pedig az ilyen esetek többségében a vezérlő elektronika hibásodik meg. Jobb elkerülni a felesleges kiadást és megvizsgálni, mi okozza a hibát. Több autótípust szerelnek hasonló külsejű xenon elektronikával, ám általában a bennük lévő eltérő szoftverek miatt sem kompatibilisek egymással. Vásárlás előtt ezért tájékozódni kell.