AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Riasztó relé választása.

A riasztó relé egy olyan alkatrész, mely szürke, fekete színű. A relék különbözhetnek abban, hogy hány lábbal rendelkeznek, és abban is, hogy milyen elven működnek, vagyis, hogy elektromágneses, indukciós, elektronikus, stb. működési elven alapszik.

A riasztó relé feladatai

A riasztó relé dolga, hogy fizikai, villamos mennyiségeket megváltoztatását, eltűnését érzékelje, de úgy, hogy a hozzá kapcsolódó szerkezetek változást tegye lehetővé. A reléknek alapvetően két fontos feladatuk van, az érzékelés és a parancsadás. Az érzékelés azért fontos, hogy a későbbiekben parancsot tudjon továbbítani a berendezéseknek, a parancsadásnak azért van meghatározó szerepe, mert ez által tud létrejönni a változás. A legismertebbek, és a legtöbbet használtak a villamos relék, melyek két áramkörből állnak, és négy csatlakozó kapoccsal rendelkeznek. A reléknél be kell állítani egy bizonyos értéket, és a használat során, ha a tekercsen több, vagy kevesebb áram folyik át, akkor működésbe lépnek. Fontos tudni, hogy a relé nem képes meghatározni a mennyiség nagyságát, csak meghatározza, hogy a beállított értéknél nagyobb, vagy kisebb.


Keresse meg az autójához megfelelő riasztó relét: 


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A riasztó relé bekötése

Riasztó relé

A riasztó bekötéséhez egy olyan záró relé szükséges, melynek négy lába van. Az első és második lábára áramot kell kötni, úgy, hogy ezek közül az egyikre +12 V legyen kötve. A legegyszerűbb, ha az első lábára +12 V áramot köt, a másodikra narancssárga szálat kapcsol, a harmadikra ugyan úgy +12 V áramot, és végül a negyedik lábat az elektromágneses pozitív pólusára kell kötni. Amikor a riasztó nyitó gombját megnyomja, akkor a relé 12 V áramot ad az elektromágnesnek, és így megvalósul a kért parancs. Ha mindent megfelelően köt be, akkor a riasztó nyitó gombjának megnyomásakor észlelni lehet a működést.