AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő választása.

Olajhőmérséklet és olajnyomás érzékelő tájékoztat arról, hogy a motor működéséhez elengedhetetlen motornyomás rendelkezésre áll-e, és nem hevült-e túl az olaj, ami akár a kenési képessége elvesztését is eredményezheti. További autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika választékunkat ide kattintva találja.

Az olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő szerepe

A motorokban kenőolaj gondoskodik arról, hogy az egymással érintkező mozgó alkatrészeknél a súrlódás minimális legyen. Mivel a kenőolajok csak egy bizonyos hőmérséklet határon belül tudják optimálisan kifejteni a hatásukat, ezért elengedhetetlen az olaj hőmérsékletének folyamatos ellenőrzése és az olaj hűtése.


Rendelje meg az autójához megfelelő olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


Ehhez az információkat az olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő gyűjti be, és továbbítja a hűtőrendszerhez. Az olaj hűtése érdekében és azért, hogy a motor minden részébe eljusson, egy pumpa meghatározott nyomással mozgatja. E nyomás meglétének ellenőrzését szolgálja az olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő szenzor. 

A túlhevült olaj veszélyei

Olajhőmérséklet, olajnyomás érzékelő

A motorban használatos kenőolaj 80-100 fokos, de akár 140 fokos hőmérsékletet is elérhet a motor működése közben. Ha az olaj a felső határértéknél forróbb, megszűnik jól kenni, ami hosszabb idő alatt a motor meghibásodásához vezethet. Az egymáson csúszó felületeken bemaródások keletkeznek, vagy az olajvezetékek és szelepek eldugulnak, megakadályozva, hogy az olaj eljuthasson minden olyan helyre, ahol szükség van rá. A túlhevült olajhoz hasonló károk keletkezhetnek a motorban akkor is, ha az olaj nyomása egy bizonyos határérték alá esik vissza. A motorolajok normális nyomása 4-4,5 bar. A nem megfelelő olajnyomást kijelző lámpa a műszerfalon akkor gyullad ki, ha ez az érték 0,33-0,50 bar alá esik.