AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Légtömegmérő választása.

Légtömegmérő légmennyiség mérő MAF-szenzor kereső autójához országosan kedvező árakon és széles választékban az alkatreszek.hu kínálatában. Vásároljon olcsón minőségi autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika autóalkatrészeket!

A légtömegmérő működése és cseréjének fontos szerepe

Légtömegmérő gondoskodik a korszerű befecskendező rendszerrel ellátott motoroknál a beáramló levegő mennyiségének és sűrűségének méréséről. Erre azért van szükség, hogy a motorok számítógépes vezérlése a megfelelő levegő-üzemanyag arányt tudja beállítani.


Keresse meg az autójához megfelelő légtömegmérő alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok

Tulajdonképpen nem is a levegő tömegét méri közvetlenül, hanem annak hőmérsékletét, egészen pontosan hűtő hatását, ami függ a hőmérséklet mellett a beáramló levegőmolekulák mennyiségétől és sűrűségétől. Az alkatrész belsejébe beáramló levegő útjába egy felfűtött szálat vagy lapkát helyeznek, amelynek hőmérséklete csökken a beáramló levegő függvényében. Ez megváltoztatja a szál ellenállását, ami mérhető és az adatot a komputeres vezérléshez lehet továbbítani. Előnye, hogy a levegő mennyégét és sűrűségét egy alkatrésszel lehet megállapítani, aminek adatait nem befolyásolja a jármű tartózkodási helyének tengerszint feletti magassága sem.

Légtömegmérő MAF szenzor webáruház

 

Eredetileg légmennyiségmérőt (MAF-szenzort), szakemberek és nyomukban az autósok többsége légtömegmérőnek hívja. Ez a korszerű, elektronikával vezérelt motorok legfontosabb szenzora.

Meghibásodása és annak oka

A leggyakoribb meghibásodás forrása a légtömegmérő esetében a szennyeződés. A légtömegmérő forró érzékelőjére a beáramló levegőből szennyező részecskék tapadhatnak, éghetnek rá, aminek következtében nem korrekt adatokat mér és továbbít a komputerhez. Ez azt eredményezi, hogy túl dús keverék jut a motorba, a sebességváltó pedig olyan üzenetet kap, a számítógéptől, mintha nagyobb nyomatékra lenne szükség az adott motorteljesítményhez. Arról nem is beszélve, hogy ezzel megnő a motor károsanyag kibocsátása, a motor fogyasztása, akadozni kezd a motor, romlik az autó gyorsulása. Mindezt figyelembe véve a légtömegmérő is fontos alkatrésze az autónak.

Működése alapján egy érzékelő, az érzékelt mennyiség alapján jelet ad a motorvezérlőnek

légtömegmérő helye az autóbanAz autó motorjának elektronikája pedig ennek a jelnek alapján „dönti el”, hogy mekkora legyen a befecskendezendő üzemanyag mennyisége. Valamennyit korrigál a lambdaszonda, tulajdonképpen a kettő együttes működésén múlik a motor ideális terhelése, erőleadása, az üzemanyag-fogyasztás. Tehát alégtömegmérő feladata a motor által beszívott levegő mennyiségének mérése. A légtömegmérő működése többféleképpen is elképzelhető a légáram okozta nyomás vagy örvénylés érzékelése révén, de az autónkban szinte kivétel nélkül hőfilmes érzékelő van. Ezt állandó hőmérsékletre fűtik, ellenben az átáramló levegő hűteni fogja. A légtömegmérőben film (membrán) előtt és után egy-egy a hőmérséklettől függő értéket adó ellenállás van. Ha nem áramlik a levegő, azonos értéket adnak. A légtömegmérőn keresztüláramló levegő hűtő hatására azonban feszültségkülönbség keletkezik a két ellenállás között. Ez az a mérhető jel, amelynek alapján visszaszámítható a levegő mennyisége. Ennek alapján már szabályozható az üzemanyag mennyisége és a kipufogógáz visszavezetése.

Tisztítási és javitási tanácsok

Hibajelenségeinek oka általában az elszennyeződés szokott lenni. A hőfilmes (vagy mikromechanikus membrános) légtömegmérő minden szennyeződésre, vízre, porra, olajra, koromra érzékeny. Elhasználódásához vezet a légszűrő meghibásodása, elszennyeződése. A szervizperiódus betartása tehát nagyon fontos. A légtömegmérő működése diagnosztikai műszer, hibakódolvasó szükséges. Ez akkor is hibát jelezhet, ha nem maga a MAF szenzor romlott el, hanem a tápfeszültség nem megfelelő valami miatt. Tehát a hibakód elméletileg nem jelenti az azonnali légtömegmérő csere szükségességét, de ebben nagyon ne reménykedjünk. Légtömegmérő javítása lehet egyszerű feladat is, kiszerelésével és tisztításával, de ha nem szereltük még szét autónkat, akkor a légtömegmérő tisztítása maradjon az autószervizek feladata. A dízelmotoroknál nagyobb az elszennyeződés veszélye, itt sürűbben ajánlott a  légtömegmérő tisztítás. Ha erőtlen, esetleg rángat a motor, erősebben füstöl az autó, a szokásosnál nagyobb fogyasztást érzékelünk, bizony a légtömegmérő, a labdaszonda és az EGR-szelep körül is kereshetjük a hibát.