AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Kilométer óra jeladó választása.

Kilométer óra jeladó érzékeli a gépkocsi kerékének forgási sebességét és ebből az elektronika számolja ki az autó tényleges mozgási sebességét, amit aztán a kilométerórán lehet leolvasni. Webáruházunk további autó érzékelők, jeladók, kapcsolók, elektronika kínálata egyéb alkatrészeket is tartogat, böngésszen közöttük.

A kilométer óra jeladó működés elve

A kilométer óra jeladó ma már nem egy forgó spirál, amely a kerékfordulatszámnak megfelelően a forgó mozgást alakítja át az óra kijelzőjét mozgató erőre, hanem egy elektromos jeladó, amely a mágneses tér változásának érzékelésén alapul.


Keresse meg az autójához megfelelő kilométer óra jeladó alkatrészt:


Gyakori gyártmányok

Kevésbé gyakori gyártmányok


A korábban használatos passzív érzékeléssel szemben ma az úgy nevezett aktív elektromágneses érzékelés a használatos, amelynél az elektromágneses jelátalakítót már az érzékelőbe építették, aminek következtében nem szinusz görbét, hanem négyszög jelet továbbít, amit az elektronika képes feldolgozni.

A kilométer óra jeladó meghibásodása

Kilométer óra jeladó

A forgó fogazott tárcsával szemben álló elektromágnes a fogazatoknál elektromos jelet indukál, még a fogazatok hiányában nem. A fogazatoknál keletkező jel megy tovább az elektronikához, amely ebből kiszámolja az autó sebességét. A módszer nagy előnye, hogy eltűnt belőle a mozgó alkatrész, tehát csak a mágneses tér változása a jel alapja. Ez nem jelenti azt, hogy nem hibásodhat meg. Elég, ha a fogak közé szennyeződés kerül, vagy itt-ott egy csatlakozás, forrasztás meglazul, vagy elenged és máris inkorrekt jelek érkeznek a rendszerbe. Ritkán maga a szenzor is meghibásodik és ilyenkor csak a csere lehet a megoldás.